Vesti
Zanimljivosti
Galerija
Video
Saveti
Home » Vesti

Nova Opel Astra Sports Tourer: Uspešan karavan bogate tradicije

Postavio , datum 9. маја 2016. – 15:53 | 1.172 pregleda

Deseta generacija: Opel Caravan i Sports Tourer daju karakter klasi kompaktnih automobila

Riselshajm. Preko 24 miliona prodatih Opel Kadetta i Opel Astri predstavlja impresivnu brojku i značajno dostignuće. Kada bi bili poređani jedan iza drugog, svi Opelovi modeli iz C segmenta, napravljeni do sada, preši bi magičnih 100.000 kilometara dužine i kreirali virtuelnu kolonu automobila, koji bi dva i po puta obuhvatila ekvator. Ukratko, može se reći da su Opelovi kompaktni modeli učinili automobile dostupnim novim društvenim klasama, i ne samo to. Nove generacije su donele napredne sisteme i inovacije iz viših segmenata automobila, poput naprednih svetlosnih tehnologija, AFL+ u Astri J i IntelliLux LED® u novoj Astri. Sada Opel otvara novo poglavlje u istoriji svog bestselera, nastavljujući ideju demokratizacije inovacija iz viših klasa, kombinujući ih sa izražajnim, dinamičnim dizajnom. Astra Sports Tourer je bazirana na potpuno novoj arhitekturi male mase, pogonjena ekskluzivno najnovijom generacijom motora, nudeći usput karakteristike koje su prethodno bile dostupne samo u višim kategorijama vozila. Vitka pojava Astre Sports Tourer je čini više atletskom nego ikada ranije. Ukratko, novi model kombinuje efikasnost sa elegancijom, redefinišući C segment sa svojim vrhunskim inovacijama. Samim tim, nimalo ne čudi što je nova Astra dobila titulu „Evropskog automobila godine 2016.“ u martu ove godine.

Nova Opel Astra Sports Tourer: Uspešan karavan bogate tradicije

Nova Opel Astra Sports Tourer: Uspešan karavan bogate tradicije

Sve je započelo sa Kadettom A Caravanom 1963. godine. Opel je predstavio svoj prvi kompaktni karavan i ubrzo je postao tržišni lider u segmentu. Od tog dana pa do danas, automobil sa karakeristikama vana (car-a-van engl.), postao je član svake nove generacije Kadetta i Astre. Astra H (2004-2010.), bila je poslednji Opelov model koji je nosio naziv „Caravan“. U međuvremenu, karavani su završili svoju transformaciju iz čisto radnih vozila u partnere visokog stila.

 

Od Kadetta A do Astre K – Uspešna priča kroz deset generacija

 

1963-1965.: Opel Kadett A

Prostran kao autobus: Prvi CarAvan

 

Opel Kadett Caravan je doneo revoluciju u klasi kompaktnih automobila 1963. godine. Veliki prtljažnik i obilje prostora za šest osoba, zahvaljujući trećem redu sedišta, uz novi, živahan motor i niske troškove održavanja, bili su recept za uspeh Kadetta A. Opel je proizveo gotovo 650.000 jedinica do 1965. Konture su bile poslovne i moderne. Bočna linija je bila niska, a panoramski prozori su obezbeđivali dobru preglednost. Dekorativna traka se pružala duž bokova vozila, naglašavajući izduženu formu. Prednja krila su se sužavala ulivajući se u farove. Prostranost enterijera je naprosto impresioniral