Opel club Serbia – OPCS

Klub ljubitelja Opel automobila

Home » Opelov „Side Blind Spot Alert“

Opelov „Side Blind Spot Alert“

  • Nagrađeni bezbednosni sistem: Inovativni Opelov „Blind Side Spot Alert“ (SBSA) sistem za detektovanje vozila u „mrtvomuglu“
  • Rizik promene vozne trake: Uzrok deset odsto ozbiljnih saobraćajnih incidenata u EU
  • Od ADAMa do ZafireTourer: SBSA sistem dostupan u šest Opelovih modela
  • Cilj razvoja: Izbegavanje sudara i obezbeđivanje izuzetnog nivoa bezbednosti

 

2014 12 04_SBSA_NCAP_Nagrada

Riselshajm. Važno priznanje za sistem koji spasava živote – „Euro NCAP Advanced“ nagrada, koja se dodeljuje za napredne bezbednosne sisteme, pripala je Opelu. Oni proizvođači automobila koji nove bezbednosne tehnologije čine dostupnim, što donosi proverenu korist za potrošače i društvo u celini, mogu da se kvalifikuju za dobijanje ovog priznanja. Inženjeri u Riselshajmu su razvili „Side Blind Spot Alert“ (sistem upozorenja bočnog „mrtvogugla“), koji upozora vavozače na skrivene opasnosti. Prilikom promene vozne trake, preticanja ili skretanja, ostali učesnici u saobraćaju mogu da se nađu u takozvanom „mrtvom uglu“. To je rizična situacija stara koliko i sama vožnja. Deset odsto svih ozbiljnih saobraćajnih incidenata i pet odsto smrtnih slučajeva vezanih za saobraćaj u EU su prouzrokovani nemogućnošću uočavanja vozila i objekata u „mrtvom uglu“.

„Priznanje Euro NCAP-a je potvrda naše strategije koja za cilj ima optimizaciju bezbednosti naših automobila, baziranu na realnom saobraćaju i mogućim scenarijima sudara. Interne studije pokazuju do koje mere SBSA sistem povećava sveukupnu bezbednost. Visok stepen prodora na tržište ovog sistema bi mogao da pomogne smanjenju broja incidenata sa lakšim i težim povredama za oko jedan odsto“, rekao je GinterŠmal (GüntherSchmall), direktor sektora zaduženog za uvođenje bezbednosnih sistema u vozila.

Elektronsko „oko“ SBSA sistema već je prisutno na modelima ADAM, Corsa, Astra, Cascada i ZafiraTourer, skenirajući bočna dešavanja u saobraćaju putem četiri ultrazvučna senzora. Radarska tehnologija je prisutna u Insigniji. Reč je o skeniranju širokog pojasa oko vozila. Ukoliko elektronika detektuje objekat na liniji sudara, pojavljuje se vizuelno upozorenje boje ćilibara u spoljnim retrovizorima. Intenzitet svetlosnog LED signala je dovoljno snažan da je uočljiv ipri izraženoj sunčevoj svetlosti. Sistem detektovanja „mrtvogugla“ funkcioniše pri brzinama između 10 km/h i 140 km/h (od 10 km/h do 200 km/h na Insigniji), idostupan je kao opcija za sve spomenute modele. To takođe podrazumeva i novu Opel Corsu.

Prilikom nedavnog istraživanja, vlasnici Opel Insignije su pokazali oduševljenje SBSA sistemom. Čak 97,2 odsto vozača nikada ne isključuje sistem, 87 odsto je izrazilo da su u potpunosti uvereni u funkcionalnost sistema, a 82 odsto je insistiralo na tome da bi se definitivno odlučili za elektronsku zaštitu ponovo, prilikom kupovine novog automobila. Za Insigniju, SBSA sistem je dostupan kao deo paketa koji uključuje zadnju kameru, sistem upozorenja pri vožnji unazad (Rear Cross Traffic Alert) i sistem upozorenja promene vozne trake (Lane Change Alert), i koji košta 490 evra.

Tekst i foto : Opel Srbija PR