Opel club Serbia – OPCS

Klub ljubitelja Opel automobila

Home » Jammer test

Jammer test

Jammer test. Na inicijativu OPCS-a, 10.05.2008. u okolini Osijeka na poljoprivrednom aerodromu, održano je veliko testiranje nekoliko vrsta jammer-a. Test je orgnanizovao Laser Interceptor tim koji je i proizvođač jednog od testiranih jammer-a.

opcsbanner

Testirano je 4 različita jammer-a na 10 različitih "pištolja" tj. lidar-a, a rezultati su vidljivi u tabeli. Test auto je bio Opel Zafira jer je bio najveći od svih prisutnih i najteži za zaštićivanje. Osim nas, kao gosti su bili prisutni i Mađari i slovaci. Domaćini (LI tim) su nas jako lepo docekali, ugostili i pruzili nam priliku da mnogo saznamo i o lidar-ima i o jammer-ima.

Svi rezultati dati u tabeli izraženi su u metrima, a kako neki laseri daju daljinu u stopama, to je konvertovano u metre. Sama test pista je dugačka nešto preko 600 metara, pa to treba imati u vidu pri tumačenju tabele. Prvi broj označava rezultat kada je pucano u "centar mass", odnosno u tablice i okolinu. Pod "rezultatom" se odnosi daljina na kojoj je laser uspeo da očita brzinu kretanja. Ukoliko umesto broja stoji "JTG", to znači "Jammed To Gun" tj. da laser nije uspeo da očita brzinu ni kada je Zafira dosla skroz do pištolja. Oznaka "n/a" znači da u toj konfiguraciji nije izvršen test, pa tako nema ni rezultata. "ne reaguje" znači da jammer nije u stanju da reaguje na određeni laser, tako da se brzina mogla očitati bilo kog momenta, a
dotični jammer pri tome čak ne daje bilo kakvo upozorenje. Drugi broj u tabeli označava "pucanje" u farove, stub ili retrovizore u pokušaju da se očita brzina. Ukoliko u koloni stoji samo jedan broj, on predstavlja rezultat merenja sa "pucanjem u tablice".

Kako kaže LI tim, sunce može malo otežavati posao jammer-ima, pa zbog toga ispod stoji i opis vremenskih uslova pod kojima je rađeno testiranje. Ovde se kao najnezgodniji pokazao Atlanta laser, koji jedini ima još i "stealth" i "jammer deteced", pored "normal" moda. Kada je „jammer detect“ aktivan, Atlanta uspeva da izbaci „jammed“ poruku, što je vrlo nezgodno, tako da jammer treba sto pre isključiti. Veoma lepa mogućnost Laser Interceptora je što odmah kaže koja vrsta pištolja puca, tako da se odmah može proceniti koliko hitro treba isključiti jammer. Interesantno, u „stealth modu“, Atlanta se pokazala daleko manje efikasna, jer su u tom slučaju jammeri mnogo bolje blokirali merenje. Kako se kasnije vreme malo naoblačilo, imali smo priliku da ponovimo test sa Atlanta laserom u "normal modu" protiv Laser Interceptora, i tada je LI u oba merenja uspeo da prikaže „JTG“. No, i pored toga nam se nekako čini da je Atlanta veoma nezgodan lidar. Pored njega, opasni su još i UltraLyte, Rigl2 i TrafiPatrol XR.

Svi jammer-i koji su testirani su monitirani na vozilo od strane LI tima, a "pucano" od strane svih prisutnih. Ipak, tu se gledalo da se ljudi baš ne vrte mnogo kako bi se što više pucalo iz istih ruku. Seznori ostalih uređaja koji su bili na testu montirani su na gotovo identičnu lokaciju, kako bi se efikasnost različitih jammera mogla što bolje uporediti. E sad, mi smo tu bili kao gosti, a trudili smo se da stalno posmatramo šta se radi pošto je i u našem interesu bilo da se sve to što bolje istestira. Logično, najbolje rešenje je kada sam uzmeš sve te uređaje i sam sve testiraš, ali je tu problem kako doći do svih tih lasera za testiranje, pa je ovo čemu smo prisustvovali najbolje što se u datom momentu moglo uraditi. Ipak, određene informacije koje smo dobili jesu dosta indikativne, iako je sve bilo daleko od nekog "industry standard lab" testa, ali opet, ponavljamo, najbolje što se u datom momentu moglo izvesti.

No, nije testiranje sve što smo radili na pisti. Bio je tu i BMW M5 look 3.0 diesel sa oko 300KS, a vrhunac je bilo pojavljivanje i vožnja Opel Astre OPC i isprobavanje njenih divnih 240KS. Dan se završio prijatnom večerom i dogovorom o daljnjoj saradnji OPCS-a i LI-a.