1. октобра 2022.

Opel club Serbia – OPCS

Klub ljubitelja Opel automobila

Home » Najbolji turing auto svih vremena? Vesnić tvrdi: “voksol STW”

Najbolji turing auto svih vremena? Vesnić tvrdi: “voksol STW”

Proslavljeni srpski automobilista Milovan Vesnić trka se više od 20 godina.

On je prošao različite kategorije, od brdskih trka do trka na krugu, kroz njegove ruke prošli su mnogi automobili – “pežo 205”, “BMW M3”, “alfa 155”, “reno klio”, “opel vektra”… Ipak, on ima svoja dva favorita, jedan mu je sentimentalno drag, a drugi smatra najboljim turing automobilom.

“Meni najdraži auto jeste “BMW M3″ grupe A, sa kojim sam se takmičio i pobedio 1995. godine i na brdu i na krugu. Za to vreme to je bio najbolji trkački automobil Evropi. Imao je 2,5-litarski motor i 330 KS i to mi je bio prvi ozbiljan auto”, priseća se Vesnić svojih početaka u auto-sportu. 

“Ako zanemarimo sentimentalni momenat, najbolji trkački auto svih vremena koji sam vozio ipak je “voksol STW”. On je početkom ovog veka koštao milion maraka, bio je zahtevan za vožnju, ali kad ga ukrotite mnogo je mogao da pruži. Poslednji takav auto vozio sam 2015. kad sam sa njim osvojio CEZ titulu. Konkretno sa tim “voksolom” takmičili su se Ivan Miler i Džejson Plejto u BTCC-u. On jeste produkt Opelove fabrike, ali je bolji od sva četiri “opela” koja sam vozio u karijeri”, tvrdi proslavljeni automobilista iz Užica.

Vesnić kaže da mu je žao što nikad nije probao da vozi DTM auto, a imao je prilike pre pet godina.

“DTM automobili su slični STW-u, a ja sam mogao da sednem za volan “audija TT”, ali nisam i žao mi je zbog toga. Generalno, DTM automobili su najbolja priča, mada se u poslednjih nekoliko godina i tamo dosta toga promenilo. Ipak bih voleo i dan danas da sednem i trkam se sa bilo kojim DTM automobilom”, otkriva on.

Ako upoređuje TCR seriju i Svetski šampionat turing automobila, Vesnić se svakako odlučuje za TCR.

“TCR automobili su bukvalno isti, i to je dobro. Koncepcija je osmišljena da imate dobar sportski auto koji nije preskup, a dosta pruža. Jedino što mislim da je loše jeste zadata težina koja je velika, a uvek su se svi trudili da smanje težinu automobila. Kad je reč o WTCC-u, tu ne vidim ništa spektakularno. Svako će vam reći da je STW automobil bio uzor svim WTCC automobilima i tu nema ničeg novog”, pojašnjava naš višetruki prvak.

 

Izvor: serbiaring.com