1. октобра 2022.

Opel club Serbia – OPCS

Klub ljubitelja Opel automobila

Home » Nova OPEL Astra dobila maksimalnih 5 zvezdica

Nova OPEL Astra dobila maksimalnih 5 zvezdica

Nova OPEL Astra dobila maksimalnih 5 zvezdica
Na Euro NCAP testiranju nova Astra zadovoljila vrlo stroge kriterije ocenjivanja
Sreda, 25 novembar 2009

Euro NCAP dodelio je Opel Astri pet zvezdica za sigurnost – najveću ocenu prema novim, strožim standardima koji su na snazi od ove godine. Euro NCAP je dao dosad najvišu dodijeljenu ocjenu Astrinim aktivnim naslonima za glavu koji štite od trzajne povrede vrata. Ovo je posebno važno, jer je to najčešća povreda koju zadobijaju putnici u automobilu koji primi snažan udarac u zadnji deo. Opelov sastav aktivnih naslona za glavu, integrisan deo vrhunskih sedista svih vozila ovog proizvođača, predstavlja pravi primer tehničke inovacije. Posve je reverzibilan tako da ga nakon sudara i aktivacije ne treba ponovno podešavati u servisima. Euro NCAP sada daje jednu ukupnu ocjenu, a maksimalna je pet zvezdica. Broj zvezdica odražava kvalitet performansi vozila u četiri kategorije: zaštita odraslih putnika, sigurnost dece putnika, zaštita pešaka i sigurnosna asistencija. Ukupan rezultat izračunava se sabiranjem bodova u sve četiri kategorije tako da nijedno područje nije zanemareno.

Astra je pokazala odlične rezultate u zaštiti putnika na prednjim sedistima u slučaju frontalnog sudara. NCAP je takođe dao dodatne bodove, jer je elektronska kontrola stabilnosti ESC – kompjuterizovana tehnologija koja poboljšava stabilnost vozila otkrivanjem i minimiziranjem proklizavanja – standardna oprema kod svih varijanti Astre u svih 27 država koje priznaju Euro NCAP-ove ocene.. Među mnogim sigurnosnim sistemima nove Astre su i napredni dvostruki predzatezači sigurnosnih pojaseva koji pomažu sprečiti povrede time što drže  putnika na mestu tokom sudara, uklanjajući potrebu za instalacijom skupih i teških vazdušnih jastuka za kolena. Time je takođe dobijen dodatni prostor za udobniju vožnju. Ostali elementi pasivne sigurnosti kod nove Astre su šest vazdušnih jastuka, pametan sastav podsećanja na vezivanje pojaseva te mogućnost deaktivacije suvozačkog vaydušnog jastuka kako bi se na suvozačko sedište moglo sigurno pričvrstiti dečje sedište. Dodatna oprema uključuje ABS s brojnim funkcijama pomoći, kontrolu proklizavanja, novu generaciju sastava ESP, prilagodljiva stop-svjetla, prilagodljiva prednja svjetla (AFL+) te kameru Opel Eye.

Astrini aktivni nasloni za glavu najbolje štite od trzajne povrede vrata

Inženjeri su takođe nastojali da dodatno unaprede zaštitu pešaka, delimično time što ih štite od kontakta s opasnim točkovima ispod poklopca motora, a delom tako da su konstruisali poklopac koji je istovremeno čvrst, ali i uzima u obzir zaštitu glava pešaka u slučaju udarca. Astra je dobila maksimalan broj NCAP bodova u jednoj od potkategorija zaštite pešaka jer njeni odbojnici od penastih materijala koji apsorbiraju energiju udarca štite od povrede donjeg dela nogu u gotovo celoj širini vozila. Tokom NCAP-ovog testiranja Astra je dobila maksimalan broj bodova za zaštitu lutke koja predstavlja trogodišnje dete u slučaju frontalnog i bočnog sudara. Ovakav je rezultat postignut zahvaljujući posebnim Opelovim dečijim sedištima koja štite od frontalnih i bočnih udaraca. Osim ISOFIX nosača, Opelova dečja sedišta dolaze s dodatnim gornjim zatezačem tako da se sedište može sigurno učvrstiti za naslon zadnje klupe. ISOFIX nosači za dečje sedište smešteni su na krajevima zadnjeg sedišta. Vazdušni jastuk za suvozača može se isključiti tako da se dečje sedište može sigurno montirati i na suvozačko sedište.