3. октобра 2023.

Opel club Serbia – OPCS

Klub ljubitelja Opel automobila

Home » Nova Opel Astra osvojila prestižnu nagradu ZLATNI VOLAN za 2009. godinu

Nova Opel Astra osvojila prestižnu nagradu ZLATNI VOLAN za 2009. godinu

– U prvom krugu glasanja više od 40 miliona čitalaca iz 26 evropskih zemalja
– 50-ak stručnjaka, profesionalnih vozača trka i poznatih osoba učestvovalo je u finalnom izboru

Evropski ljubitelji automobila dodelili su Opel Astri njen prvi veliki trofej nagradu Zlatni volan u klasi kompaktnih vozila (Goldene Lenkrad). Reč je o najprestižnijoj nagradi koju dodjeljuje grupacija Auto Bild. U ovogodišnjem izboru svoj glas dalo je više od 40 miliona čitalaca iz 26 evropskih zemalja. Nova Opel Astra uverljivo je pobedila, osvojivši vrhunske ocene u kategoriji motora, potrošnje energije, kočnica, upravljanja i sigurnosti. Profesionalni vozači trka i tehnički stručnjaci proglasili su Astru brojem jedan. Piloti su Astri dali 7 dok su tehnički stručnjaci nagrađenom modelu dodijelili 5 od mogućih 8 bodova.

„Astra nastavlja pobedničkim koracima Opel Insignije. Jako smo uzbuđeni što smo dobili ovu nagradu pre nego što je 10. generacija Opelovih kompaktnih vozila stigla u prodajne salone“, rekao je Carl-Peter Forster, predsednik Nadzornog odbora Adam Opel GmbH. Nova Astra predstavljena početkom godine na IAA Frankfurtskom sajmu automobila, unosi u klasu kompaktnih vozila vlastitu interpretaciju nagrađivanog dizajna brenda, kombinujući skulpturalnu umetnost s nemačkom preciznošću, kao i mnoštvo tehnoloških inovacija koje su se po prvi put pojavile kod Insignije.

Izbor za Zlatni volan odvija se u dve faze. U prvom krugu, evropski čitaoci glasaju za svoj omiljeni automobil unutar 6 kategorija (mali, kompaktni, srednji, luksuzni, supersport i laka komercijalna vozila). Posle, žiri od 50 stručnjaka, uključujući inženjere, profesionalne vozače trka, urednike i poznate osobe, testira i ocenjuje dinamiku, udobnost i kvalitet nominiranih automobila. Uz mnogobrojne poznate osobe, u glasanju su učestvovali i vozači trka, uključujući dvostruke svetske prvake u reliju Waltera Röhrla i Isolde Holderied, DTM vozače Mattiasa Ekströma i Ralfa Schumachera; nemačku legendu Hans-Joachim Stucka i švajcarsku vozačku zvezdu Christina Surera. Opel je 12 puta osvojio nagradu Zlatni volan u 33 godine koliko se ovaj izbor održava, posljednji put 2005. kada je nagradu dobila Opel Zafira.

Više o ovom tekstu možete pročitati ovde