Opel club Serbia – OPCS

Klub ljubitelja Opel automobila

Home » Nova Opel Corsa OPC

Nova Opel Corsa OPC

Nova Opel Corsa OPC: Peta generacija atlete

  • Moćna: 1,6 litarski turbo sa 152 kW/207 ks i 280 Nm maksimalnog obrtnog momenta
  • Brza: Od 0 do 100 km/h za samo 6,9 sekundi, maksimalna brzina 230 km/h

  • Impresivna: Testirana na Nirburgringu, sportskog izgleda, sa performantnim paketom
  • Dolazi uskoro: Svetska premijera na Salonu automobila u Ženevi u martu

Opel Corsa OPC

 

Riselshajm. Bez obzira da li je reč o „Zelenom paklu“ ili urbanoj džungli, nova Opel Corsa OPC je na svojoj teritoriji. Bez obzira da li je na Nirburgringu ili u „špicu“ gradskog saobraćaja, najbrža predstavnica nove generacije Corse kombinuje ekstremni, beskompromisni atleticizam sa izvanrednom svakodnevnom upotrebljivošću. Ova četiri metra duga „zverka“ impresionira svojim visokim obrtnim momentom, 207 ks, 1,6 litarskim turbo motorom, agilnom upravljivošću i naravno sportskim izgledom. Ipak, ni izdašan enterijer po kome je Corsa poznata, niti visok stepen komfora, nisu zbog toga morali da trpe. Corsa OPC je pravi atleta u porodici malih automobila. Ona će svoju svetsku premijeru doživeti na Salonu automobila u Ženevi (od 5. do 15. marta 2015.).

 

„Naši OPC modeli su dinamične perjanice našeg portfolija. Oni reflektuju Opelovu sportsku tradiciju, sažimaju nemački inženjering, emocionalni dizajn i izraženu voznu dinamiku. Nova Corsa OPC na impresivan način dokazuje koliko visoko su naši inženjeri postavili standarde u segmentu malih sportskih automobila. Ona tačno pokazuje s čim raspolaže na krivudavim planinskim putevima, pa čak i na trkačkoj stazi, i donosi toliko zabave da prosto ne želite da izađete iz nje. Tipično za OPC – jednostavno, čista strast“, zaključio je šef Opel grupe, dr Karl-Tomas Nojman (Dr. Karl-Thomas Neumann), nakon kompletiranja finalnih brzih testnih krugova u novoj Corsi OPC u Opelovom test centru u Dudenhofenu.

Opel Corsa OPC

OPC dizajn: Moćna pojava

 

Držeći se OPC tradicije, perjanica proizvodne linije Corse može biti odmah identifikovana kao istinski član Opelovog performantnog centra. Pored nove, eksluzivne OPC jarko plave boje, Corsa se takođe može pohvaliti novim dizajnom prednjeg dela, sa novim, velikim usisnim otvorima. Zapravo, otvori oivičeni aluminijumskim okvirom ispod prednjih svetala, kreiraju vizuelnu vezu sa Corsinom većom sportskom „sestrom“, Astrom OPC. Uski otvor lociran ispred karakteristične haube motora, daje Corsi OPC dodatnu vizuelnu crtu atleticizma. Dinamična krila točkova sa odvažnim trimom bočnih pragova kreiraju odgovarajuću konekciju sa zadnjim delom vozila.

 

Beskompromisni sportski dizajn Corse OPC se nastavlja i pri pogledu na pozadinu. Spojler pozicioniran na gornjem delu vrata prtljažnika je dostupan u dve verzije – sa suptilnimrešenjem koje dolazi kao standard i mnogo kitnjastijim, koje u isto vreme kreira veći vertikalni pritisak na zadnju osovinu. Dvostruki završeci izduvnih cevi koje potpisuje firma Remus, sa difuzorom koji ih obuhvata, dodatno naglašavaju atleticizam Corse OPC, kako u vizuelnom tako i akustičkom smislu, što se jasno primeti prilikom pritiska na papučicu gasa.

Opel Corsa OPC

Enterijer takođe odiše sportskim ambijentom. Performantna Recaro sedišta, koja putnicima nude optimalnu lateralnu podršku i u najzahtevnijim spletovima krivina su dominiraju kabinskim prostorom. Volan obložen kožom je sa ravnim donjim delom a OPC ručica menjača i sportske papučice, pored karakteristične instrumentacije u OPC dizajnu, kompletiraju sportski enterijer.

 

Pored svega, vozači neće ostati bez moderne konektivnosti. Opelov IntelliLink info-zabavni sistem će biti dostupan kao opcija, i uvešće svet pametnih mobilnih telefona u Corsu OPC, kako u Apple iOS, tako i Android konfiguraciji.

 

1.6 Turbo ECOTEC: 207 ks i do 280 Nm

 

Ispod haube, turbo benzinski motor sa 152 kW/207 ks u novoj generaciji Corse OPC jedva čeka da bude stavljen u akciju. OPC jedinica zapremine 1,6 l nudi maksimalni obrtni moment od 245 Nm između 1.900 i 5.800 o/min, a dodatnih 35 Nm je dostupno po potrebi uz „overboost“ funkciju. Dosta pažnje je posvećeno brzom odzivu, odnosno krivi obrtnog momenta, u odnosu na model iz prošle generacije (maksimalni obrtni moment je dostizan pri 2.250 o/min u ekskluzivnoj Nürburgring ediciji), tako da je odziv motora na papučicu gasa bolji pri niskim obrtajima. OPC moć se prenosi na prednje točkove putem šestostepenog menjača sa kratkim i oštrim hodovima ručice. Rezultat svega navedenog je da Corsa OPC iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrzava za samo 6,9 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 230 km/h. Uprkos sportskim atributima, potrošnja goriva je pristojnih 7,5 l na 100 kilometara u kombinovanom ciklusu (174 g/km CO2). 

Opel Corsa OPC

FSD sportska šasija: Uvek na pravoj frekvenciji

 

Da bi se snaga na najbolji način isporučila na asfalt, Opelovi inženjeri su se udružili sa specijalistima iz firme Koni, u cilju razvijanja šasije koja može da ugosti inovativni sistem amortizacije. Nova tehnologija amortizovanja putem selektivne frekvencije (Frequency Selective Damping (FSD)) omogućava amortizacionim silama da se adaptiraju u odnosu na frekvenciju automobila, na taj način obezbeđujući balansiranje između beskompromisnog atleticizma i adekvatnog nivoa komfora. Druge komponente šasije su takođe na odgovarajućinačin kalibrisane. Corsa OPC je 10 mm bliže tlu u odnosu na „pitomije“ sestrinske modele. Najnovija generacija sistema elektronske kontrole obezbeđuje različite režime rada elektronskog programa stabilnosti (ESP) i kontrole trakcije (TC). U „Competition“ režimu primera radi, kontrola trakcije nije aktivna, dok ESP Corsi OPC daje nešto više „slobode“. Iskusni vozači mogu čak isključiti ESP u potpunosti, kada požele da automobil dovedu do limita mogućnosti na trkakoj stazi.

 

Pored navedenog, sistem upravljanja je takođe optimizovan. On reaguje direktnije i preciznije, te vozačima Corse OPC pruža bolju povratnu informaciju. Michelinovi performantni pneumatici dimenzija 215/45 R17, koji dolaze kao standard, obezbeđuju savršeno prijanjanje. OPC optimizovani kočioni sistem sa diskovima od 308 mm se nalaze na prednjim točkovima.

Opel Corsa OPC

 

Performantni paket: Čist trkački talenat za drumsku upotrebu

 

Vozači koji su u potrazi za dodatnim trkačkim ugođajem, mogu se obratiti Corsa OPC Performantnom paketu (Corsa OPC Performance Package). On uključuje mehanički, višelamelasti sistem kvačila za blokadu diferencijala firme Drexler, točkove od 18 cola sa Michelinovim pneumaticima moćnog prijanjanja i čak još više atletski orijentisano podešavanje šasije. Pored navedenog, Performantni paket sastoji se od sportskog Brembo kočionog sistema sa diskovima prečnika 330 mm na prednjoj osovini, što obezbeđuje optimalno usporavanje i zaustavljanje vozila. Performantni paket osigurava da Corsa OPC postane istinski atleta, koji može da se uhvati u koštac sa zahtevima koje nalažu „urbana džungla“ i „Zeleni pakao“: Pošto su znali da će Corsa OPC provoditi više vremena u gradskim uslovima saobraćaja, inženjeri koji su učestvovali u njenom razvoju su morali da se u potpunosti uvere kroz uobičajene OPC testove na Nürburgring Nordschleife, da ona može da se suoči sa svim izazovima najzahtevnije trkačke staze na svetu.

 

Tekst i fotografije Opel Srbija PR