Opel club Serbia – OPCS

Klub ljubitelja Opel automobila

Home » Nova Opel Corsa: Za zimske čarolije

Nova Opel Corsa: Za zimske čarolije

Nova Opel Corsa: Za zimske čarolije, a ne zimske vratolomije

 

  • Svetionik u noći: Dalekometni bi-ksenonski farovi
  • Odlična vidljivost bez obzira na uslove: ThermaTec vetrobransko staklo sa grejanjem
  • Toplota za par sekundi: Upravljač i prednja sedišta sa grejanjem
  • Bezbedno putovanje kroz zimu: Pet saveta za vožnju po ledu i snegu

 

Riselshajm.  Dani postaju kraći, a temperatura polako opada. Vožnja u zimskim mesecima često podrazumeva nepredvidive vremenske uslove i uslove na putu, manji komfor i povećan rizik po bezbednost. Opelova vozila se bore sa tim tako što nude brojne funkcije u cilju povećanja udobnosti i bezbednosti – i ne samo za automobile srednje veličine. Čak i najmanji modeli poput Opela Corsa nude pametna rešenja. Mnogim vozačima će se smrzavati prsti dok ujutro stružu led sa svojih vetrobranskih stakala, ali to ne važi za vlasnike nove Corsa-e. Oni mogu da se oslone na njihovo ThermaTec vetrobransko staklo koje će im omogućiti savršenu vidljivost, a tu su i retrovizori sa grejanjem i bi-ksenonska svetla koja omogućavaju odličnu vidljivost bez obzira na uslove vožnje.

2014 12 04_SBSA_NCAP_Nagrada

„Pobrinuli smo se da vozači Opela mogu bezbedno i zadovoljno da putuju tokom cele godine čak i u manjim, pristupačnijim vozilima kao što je nova Corsa. Prema tome, ona nudi brojne „inteligentne“ tehnologije koje se često susreću samo na vozilima iz viših segmenata, a sve to kako bi vozač i putnici bezbedno stigli na svoje odredište“, kaže Peter Kristijan Kispert, potpredsednik prodajnog i post-prodajnog sektora grupacije Opel. „Corsa pruža udobnu vožnju čak i kada je napolju ledeno“.

 

Virite kroz rupicu na zamagljenom staklu? Ne i sa novom Corsa-om!

Corsa TermaTec (1)

Kada je reč o bezbednosti, najbitnija je dobra vidljivost. Novo ThermaTec vetrobransko staklo garantuje čistu sliku bez leda. Jednim pritiskom na dugme, zamagljenje i led su kao rukom odneseni. Zadnje staklo sa grejačima i bočni električni retrovizori sa grejanjem garantuju vozaču nesmetan pogled na ono što se dešava iza njega. Unutrašnji retrovizor sa automatskim smanjenjem odsjaja predstavlja još jednu prednost u mraku. Čim neko vozilo dospe u vozačevo vidno polje, retrovizor se zatamnjuje. Pored toga, bi-ksenonski farovi sa LED svetlima za dnevnu vožnju i svetla za skretanje stvoreni su za nepovoljne vremenske uslove i uslove loše vidljivosti. Vozači koji često kreću na put pre zore i vraćaju se tek uveče ceniće Opelovu ultra-modernu tehnologiju osvetljenja.

Corsa Grejaci

Putovanje po nepovoljnim uslovima? Opel smanjuje stres i povećava komfor.

 

Brojne tehnologije šasije i pogona takođe povećavaju nivo bezbednosti, i istovremeno smanjuju stres zbog vožnje po klizavim uslovima koji nastaju zbog opalog lišća ili zaleđenog kolovoza. Nova Corsa poseduje program elektronske stabilnosti ESPPlus i sistem kontrole vuče Traction Control TCPlus koji reguliše rad motora i kočnica, pored ABS sistema i standardno dostupnih funkcija stabilizacije u krivinama i pomoći pri kočenju, koji omogućavaju najveću moguću uzdužnu stabilnost.

 

Dodatna prednost: Kao  i njen prethodnik, nova Corsa dolazi sa upravljačem i sedištima sa grejanjem. Za samo minut, moći ćete da uživate u prijatnoj toplini bez obzira na to koliko je napolju hladno. Po želji je dostupno i dodatno pomoćno grejanje (na brojnim Opelovim vozilima) sa daljinskom kontrolom i podesivim tajmerom za one koji žele da im temperatura u vozilu bude odgovarajuća pre nego što krenu na put.

 

Spremni za zimu? Opel jeste.

 

Međutim, nova Corsa nije jedini Opelov model koji vozačima pruža širok spektar bezbednosnih funkcija za hladne i mračne mesece. Bi-ksenonski farovi u kombinaciji sa bezbednosnim osvetljenjem AFL+ (prilagodljivo prednje osvetljenje) dostupni su na mnogim modelima kao što su Astra, Insignia, Mokka ili Zafira Tourer. Snop varijabilnih ksenonskih farova automatski se prilagođava različitim vremenskim uslovima i situacijama na putu, sa varijabilnom distribucijom svetla koja povećava bezbednost za sve učesnike u saobraćaju. Bogat paket sa do deset inteligentnih funkcija osvetljenja garantuje opuštenu vožnju po mraku ili u uslovima slabe vidljivosti.

 

Pored toga, modeli kao što su Mokka, Insignia i Insignia Country Tourer opremljeni su prilagodljivim pogonom na sva četiri točka. Kada je neophodno, sistem u sekundi prebacuje sa prednjeg pogona na pogon na sva četiri točka, i omogućava najbolju vuču u snežnim i ledenim uslovima.

 

Opel je spreman, a i vozači bi trebalo da budu

 

Opel se trudi da vožnju tokom hladne sezone učini što je moguće ugodnijom, pružanjem brojnih sistema za bezbednost i udobnost od modela ADAM pa do modela Corsa i Zafira Tourer. Ipak, vozač i dalje igra važnu ulogu u bezbednosti:

  • Zimske gume: Zimske gume omogućavaju bolje prianjanje i skraćuju zaustavni put tokom hladnog vremena. Letnje gume se na hladnom vremenu stvrdnjavaju zbog čega dolazi do proklizavanja na hladnim površinama, dok specijalna smesa gume u zimskim pneumaticima omogućava bolju vuču.
  • Lanci za sneg: Lanci se koriste kada je kolovoz prekriven snegom, i montiranje treba uraditi unapred. Neophodno je proveriti da li lanci odgovaraju veličini guma. I još nešto: Lanci mogu pomoći u vanrednoj situaciji jedino ako su uvek u automobilu.
  • Koristite antifriz: Rezervoari tečnosti za vetrobranska stakla, cevi i prskalice za stakla neće se smrznuti, i imaćete nesmetan pogled onda kada je najbitnije.
  • Predvidite i izbegnite nagle manevre. To će održati stabilnost vašeg automobila na putu.
  • Nemojte žuriti: Snežne padavine često mogu da dođu neočekivano. Bez obzira na to što predstavlja lep prizor, automobil mora potpuno da se očisti od snega i leda pre polaska na put. To se odnosi i na bočne prozore i krov (ThermaTec će očistiti vetrobransko staklo). Time ćete izbeći da vam sneg sa krova zaspe prednje staklo prilikom naglog kočenja, a i drugi vozači će vam biti zahvalni što ih ne gađaju grudve sa vašeg automobila. Pored toga, tako možete izbeći i plaćanje kazne.

Tekst i fotografije Opel PR