Opel club Serbia – OPCS

Klub ljubitelja Opel automobila

Home » Opel i OnStar: Sveobuhvatno rešenje za funkcije u vozilu

Opel i OnStar: Sveobuhvatno rešenje za funkcije u vozilu


·         Bezbedno i bezbrižno: Opel će uvesti OnStar na evropsko tržište 2015.


·         Brzo: OnStar nudi Wi-Fikonekciju samobilnom povezivošćuvelike brzine


·         Još tri modela za zabavu: ADAM ROCKS, ADAM 1.0 i ADAM S


·         Super sportskiautomobil: Astra OPC EXTREME dovodi trkačku tehnologiju na puteve


Konferencija za novinare u Zenevi

 

 

Ženeva/Riselshajm.  Na Sajmu automobila u Ženevi, Opel će izbaciti na tržište sledeći nivo povezivosti automobila. Na današnjoj pres konferenciji, izvršni direktor Opela Dr. Karl-Tomas Nojman je najavio uvođenje OnStar-a. “OnStar i Opel će, počev od 2015. učiniti vožnju u Evropi bezbednijomi sigurnijom”, tvrdi Nojman. “Sa modelom OnStar 4G/LTE, vozači Opelovih autmobilaimaće priliku da uživaju umobilnoj povezivosti visoke brzine, čime pravimo veliki korak ka ostvarenju naše vizije povezivosti – konceptu Opel Monza koji smo predstavili prošle jeseni“. OnStar je vodeći brend za rešenja sigurne i bezbedne povezivosti, usluge mobilnosti dodatne vrednostii napredne informacione tehnologije.

 

Opel je predstavio i tri potpuno nova modela na svom štandu u Hali 2. Karl-Tomas Nojman je otkrio novi i harizmatičan model ADAM Rocks, trkačku izvedbu ADAM S i sportski model visoke klase Astra OPC EXTREME. Model ADAM ROCKS će u Ženevi imati još jedan debi: turbo motor 1.0 ECOTEC sa direktnim ubrizgavanjem. ADAM je prvi automobil u koji će biti ugrađen ovaj mali agregatkoji će se postepeno uvoditii u ostale modele. Opelova velika ofanziva pogonskih grupa pravi velike korake i u segmentu dizel motora: posetioci u Ženevi će po prvi put moći da izbliza pogledaju model Astra sa novom generacijom 1.6 CDTI Turbo dizel motora u verziji od 81 kW/110 ks.

 

Opel i OnStar: Sledeći nivo povezivosti vozila

 2014 03 04_Opel-in-OnStar

Više od 6,5 miliona korisnika u S.A.D., Kanadi, Kini i Meksiku već koriste usluge OnStar povezivosti. Opel planira uvođenje OnStar funkcija u svoj program putničkih automobila na odabranim evropskim tržištima počev od 2015. godine. Karl-Tomas Nojmanje objasnio koje usluge će vožnju učiniti lakšom i bezbrižnijom:

 


1.    4G LTE konekcija: sa OnStar 4G LTE, automobil postaje snažan, mobilni Wi-Fi hotspot, omogućavajući lakši pristup aplikacijama i uslugama koje zahtevaju celularnu i data konekciju visoke brzineza do sedam mobilnih uređaja.


2.    Usluge za hitne slučajeve: u kakvoj god nevolji da se vozač nađe na putu, OnStar može da mu pomogne. Ako dođe do aktiviranja vazdušnih jastuka, OnStar može automatski da se aktivira. Čak i u hitnim medicinskim slučajevima, ili ukoliko se vozač nađe u blizini mesta na kom je došlo do sudara, dovoljno je da pritisnete prekidač za hitne slučajeve i OnStar može da traži pomoć.


3.    Daljinski link: Vozači mogu da se daljinski povežu sa svojim vozilom pomoću mobilne aplikacije OnStar RemoteLink. Oni imaju mogućnost da na svom pametnom telefonu pregledaju podatke o motornom ulju i pritisku u gumama, i da zaključaju ili otključaju vozilo pomoću pametnog telefona. Adrese mogu biti poslate odmah na navigacioni sistem vozila.


4.    Podrška u slučaju krađe vozila: Ukoliko dođe do krađe vozila, OnStar može da sarađuje sa policijom kako bi vozilo bilo pronađeno brzo i bezbedno.


5.    Podrška na putu: Ako se vozači nađu u situaciji da se nalaze u automobilu koji je nepokretan, oni nikad nisu samu. Bez obzira da li je ispražnjen rezervoar ili probušena guma, sve što je potrebno jeste pritisak na prekidač za hitne slučajeve kako bi OnStar zatražio pomoć.


6.    Dijagnostika vozila: OnStar mesečno šalje mejl sa dijagnostičkim podacima vozila koji sadrži najznačajnije podatke o vozilu. Dijagnostička provera može biti zatražena u bilo kom trenutku, pritiskom na taster.


7.    Daljinske usluge: Vozači više ne moraju da se brinu da će im ključevi ostati zaključani u kolima. Dovoljno je da vozač pozove OnStar, nakon čega će operater proveriti njegov nalogi poslati vozilu signal za otključavanje vrata. Adresa mesta gde se nalazi automobil može biti poslata odmah na navigacioni sistem u vozilu pritiskom na OnStar taster, ili preko aplikacije RemoteLink (daljinski link).

 

„Vruće“ premijere: ADAM ROCKS, ADAM S i Astra OPC EXTREME

 ADAM_ROCKS_A289978_lr

“Ovaj auto razbija”,rekao je Karl-Tomas Nojman, najavljujući najnoviju verziju ADAMa u serijskj proizvodnji. ADAM ROCKSobjedinjuje radost vožnje pod otvorenim nebom, sa svom zabavom koju sa sobom nosi avanturistički mini krosover. Automobil dužine 3,74 metra predstavlja istinsko uživanje u životu – u gradu i van njega. Sa električnim Swing Top platnenim pokretnim krovom kao standardnim delom opreme, prepoznatljivom karoserijomi 15 mm višim položajem u vožnji, ADAM ROCKS otvara novi segment na tržištu; to je prvi mali urbani krosover dužine ispod 4 metra sa troja vrata. Njega može pokretati Opelov potpuno novi1.0-litarski ECOTEC turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem. Ovaj mali agregat na raspolaganju je u izvedbama sa 66 kW/90 ksi 85 kW/115 ksi već je u skladu sa strogimstandardima emisije izduvnih gasova Evro 6. On podiže letvu za unapređenje 3-cilindarskih motora sa izuzeno niskim nivoima buke i vibracijai vrhunskom udobnošću. ADAM ROCKS će se pojaviti na tržištima već ovog leta.

 ADAM S

“Međutim, ROCKS nikako ne predstavlja zadnju reč kada je u pitanju raznolikost modela ADAM”,nastavlja izvršni direktor Opela. Verzija ADAM S čija proizvodnja treba uskoro da počne prikazuje potpuno nov performantni model koji će se naći na vrhu Opelove linije super-kul malih automobila. Sa Turbo ECOTEC motoromsa 110 kW/150 ks, zapremine 1,4littre, sportskim vešanjem i OPC kočionim sistemom, ADAM S besprekorno kombinuje probojnost i snagu sa energičnim, žustrim odzivom. Turbo motor pokreće trkački lifestyle model ADAM S do najveće brzine od 220 km/h. “A stajling modela ADAM S savršeno odslikava njegov krajnje sportski karakter.”

 OPC EXTRIME (2)

Treća„vruća premijera“jeste Astra OPC EXTREME. Obzirom da je razvijen direktno iz verzije OPC, EXTREME donosi na put čisto trkačku tehnologiju sa 2-litarskim turbo motorom sa preko 300 ks – a, zahvaljujući visoko-kvalitetnim delovima od karbonskih vlakana, on je 100 kg lakši u odnosu naobičnu Astru OPC. “OPC EXTREME je najbrža ikad proizvedena verzija Astre i predstavlja istinsku radost vožnje”, ističe Karl-Tomas Nojman, opisujući ovu spektakularnu studiju. Ako reakcija javnosti bude pozitivna kako se očekuje, Opel planira pokretanje male proizvodne serije super-sportskog modela EXTREME za gradsku vožnju.

 

Međutim, Opel podrazumeva mnogo više od ekstremno sportskog, on je takođe i veoma ekonomičan, što dokazuje novi tihi dizel motor1.6 CDTI. Potpuno novi turbo motor sa 100 kW/136ksi 81 kW/110 kssada omogućava i snažan i ekološki pogon, egzemplarne rafiniranostiu srcu portfolija Opelovih modelalinije Astra. Verzija od 110 kskoja debituje u Ženevi smanjuje potrošnju goriva na svega 3,7 litara na 100 km, te sa emisijom CO2 od 97 g/km, ostaje ispod granične vrednosti of 100 grama (prema NEDC test proceduri). A Astra je sada na raspolaganju sa višestruko nagrađivanom  IntelliLink tehnologijom. Najsavremeniji info-zabavni sistem već unosi u automobil širok spektar sadržaja pametnih telefona i ističe pionirsku ulogu Opelovog brenda u segmentu mobilne povezivosti.

 

Tekst i fotografije Opel Srbija PR