Opel club Serbia – OPCS

Klub ljubitelja Opel automobila

Home » Novi Opel ADAM S

Novi Opel ADAM S

Novi Opel ADAM S: Džepna raketa spremna za poletanje ·         Predstavljanje u Ženevi: Nova performantna zvezda, najbolja u liniji modela ADAM·         Specijalna verzija: Turbo motor sa 110 kW/150 ks i performantnom šasijom koja je jedinstvena za model ADAM S·         Snažan: Impresivni OPC kočioni sistem sa četiri kočiona diska·         Jedinstven: ‘Red ’n Roll’ stajling tema, plus brojne mogućnosti za individualizaciju ADAMa

 

 Opel ADAM S

Riselshajm. Trendi, vrlo prilagodljiv  – i zavodljivo sportski: Verzija ADAM S čija proizvodnja samo što nije počela, prikazuje potpuno novi performantan model koji će biti na vrhu Opelove linije super-kul malih automobila. Sa 1,4-litarskim Turbo ECOTEC motorom sa 110 kW/150 ks, sportski-podešenim vešanjem, OPC kočionim sistemom i jedinstvenim ‘Red ’n Roll’ stajlingom, ADAM S besprekorno objedinjuje probojnost i snagu sa energičnim, žustrim odzivom. ADAM S će biti premijerno predstavljen na Opelovom štandu na 84. Sajmu automobila u Ženevi uz nove modele ADAMa koje pokreće trocilindarski 1.0 ECOTEC turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem i novi ADAM ROCKS. Proširena ponuda prikazuje koliko raznvrsno i zabavno će linija ADAM izgledati za jednu godinu, sa izlaznim snagama motora u opsegu od 51 kW/70 ks do 110 kW/150 ks. ADAM S će tada biti najbolji model linije ADAM u serijskoj proizvodnji dodajući snagu i duh ostalim ADAMovim vanserijskim svojstvima, kao najbolje povezan mali automobil na tržištu koji nudi  mogućnosti za individualizaciju bez premca.

 

 

Džepna raketa sa turbo punjenjem

 

Sa 110 kW/150 ks i raspoloživim obrtnim momentom od 220 Nm, specijalna nova verzija 1,4-litarskog Turbo ECOTEC motora u modelu ADAM S može da se pohvali specifičnom izlaznom snagom od preko 100 ks po litru. To je visoko-performantan motor sa turbo punjenjem izveden iz postojećeg ADAMovog 4-cilindarskog motora zapremine 1,4 litre, koji je proizveden ekskluzivno za model ADAM S. On isporučuje 50% više konjskih snaga i 70% veći obrtni momenat u odnosu na 1,4-litarski model sa prirodnim usisavanjem. U kombinaciji sa 6-stepenim manuelnim menjačem, on pokreće ADAM S do najveće brzine od 220 km/h.

 

1.4 turbo motor modela ADAM S  1.4 poseduje dvostruko varijabilno otvaranje za kontinuirano varijabilno podešavanje ventila i turbo-punjač integrisan unutar izduvne grane, radi smanjenja težine i kompaktnosti. Brojne uštede na težini uključuju: blok od livenog gvožđa sa šupljom nosećom strukturom, bregaste osovine sa šupljinama i plastičnu usisnu granu. Start/Stop tehnologija je takođe ugrađena, a motor je već sada u skladu sa budućim Evro 6 standardima emisije izduvnih gasova.

 

Veća snaga predstavlja samo jedan deo onoga što ovu džepnu raketu čini atraktivnom – model takođe poseduje specijalno podešenu performantnu šasiju koja je proizvedena ekskluzivno za mdel ADAM S, kao i odgovarajuće žustro, performantno upravljanje. Automobil prikazan na Opelovom štandu demonstrira i kako se kočiona snaga povećava ugradnjom  'S' Red Brakes kočnica, poboljšanih OPC performansi, uključujući i 16-inčne i 15-inčne prednje i zadnje kočione diskove sa crvenim kočionim čeljustima. 18-inčni točkovi opremljeni su gumama 225/35 R 18.

 

Jedinstven izgled sa Red ’n Roll temom u dizajnu

 

ADAM S na Sajmu automobila u Ženevi prenosi dodatne impresije karakteristika buduće proizvodne verzije. Crvena boja njegove karoserije uparena je sa antracit sivim krovom, koji je poboljšan posebnim zadnjim spojlerom; rešetka hladnjaka sa znakom i kućišta retrovizora odlikuju se sportskim karbonskim izgledom. Prednji spojler, umeci bočnih pragova i produženi zadnji branik, koji je „presečen“ upadljivom izduvnom cevi, kompletiraju postavku detalja modela ADAM S.

 

U kabini se nalaze prednja Recaro performantna sedišta u kožnoj i Morrocana izvedbi a primenjena je i jedinstvena Red ’n Roll tema dizajna modela ADAM S. Ona se sastoji od paketa kožne opreme koji obuhvata upravljač prekriven crvenom kožom, ručicu menjača i ručnu kočnicu, kao i karakteristična crvena i bela svetla na panelima vrata. Mnogi dodatni sofisticirani detalji omogućavaju dodatnu individualizaciju.

 ADAM S

Verzija ADAM S koja će uskoro ući u proizvodnju, takođe poseduje zatamnjena zadnja stakla, dnevna i zadnja LED svetla, elektronsko upravljanje klimom i Opelov nagrađivani sofisticirani IntelliLink sistem koji nudi vrhunsku povezanost i aplikacije. Ovaj info-zabavni sistem je potpuno kompatibilan sa najnovijim pametnim telefonima, koji koriste ANDROID i Apple  operativne sisteme. Sistem poseduje USB i Bluetooth konekcije, audio striming, sedam zvučnika i 7-inčni tač skrin u boji visoke rezolucije. Opelov pametni IntelliLink sistem takođe omogućava navigaciju pomoću BringGo aplikacije, a poseduje i Stitcher i TuneIn aplikacije. Integracija uređaja sa Apple iOS u sistemom omogućava upotrebu SIRI EYES FREE funkcije glasovne kontrole. To je tehnologija koja je bezbedna i laka za upotrebu, a koja ADAM čini najbolje povezanim malim automobilom na tržištu.

 

Tekst i fotografije Opel Srbija PR