28. новембра 2023.

Opel club Serbia – OPCS

Klub ljubitelja Opel automobila

Home » Opel je lider u Android Auto i Apple CarPlay domenu

Opel je lider u Android Auto i Apple CarPlay domenu

  • Nova generacija Opel Astre će biti prva u klasi koja će ponuditi kompatibilnost sa obe solucije
  • Integracija mobilnih telefona u druge Opelove modele će biti uskoro najavljena

Riselshajm.  Od ovog leta, Opel će započeti sa ponudom sistema integracije mobilnih telefona, kako  u vidu Apple CarPlay solucije, tako i Android Auta, kroz čitav svoj modelni portfolio.

Apple Car Play-Android Auto

Počevši sa novom generacijom Astre, koja će svoju svetsku premijeru imati na Međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu (od 17. do 27. septembra), Opel će uvesti Android Auto i Apple CarPlay u svoje mikro, mini, kompaktne i modele srednje veličine, tokom modelne 2016. godine.

„Integracija telefona je pametan i jednostavan način upotrebe mobilnih telefona u vašem automobilu“, kaže CEO Opela, dr Karl-Tomas Nojman (Dr. Karl-Thomas Neumann). „Mi nudimo Apple CarPlay i Android Auto telefonsku integraciju kroz čitavu proizvodnu paletu, i to po najatraktivnijim cenama na tržištu. Ove aplikacije, pored Opel OnStara, našeg personalnog sistema konektivnosti i servisne asistencije, ponovo pokazuju na koji način igramo vodeću ulogu u obezbeđivanju konekcije naših kupaca sa njihovim automobilima.“

Opelova nova generacija IntelliLink info-zabavnog sistema vlasnicima pruža pametan i jednostavan pristup kako Android Autu, tako i Apple CarPlayu. R 4.0 IntelliLink će biti kompatibilan sa Apple CarPlay i Android Auto sistemima integracije pametnih mobilnih telefona već početkom modelne 2016. godine, s tim što će kompatibilnost Android Auta sa Touch R 700 i Navi 900 IntelliLink sistemima biti dostupna tokom 2016.

Svaki sistem počiva na aplikacijama mobilnog telefona na koje se korisnici najčešće oslanjaju. Android Auto je baziran na Google mape, Google Now i mogućnost korišćenja Googlea putem govorne funkcije, kao i na rastućem audio domenu i  komunikaciji putem poruka, gde su prisutne aplikacije kao što su WhatsApp, Skype, Google Play Music, Spotify, kao i dodatni internet audio plejeri. Kompletna lista podržanih aplikacija je dostupna na Android.com/auto.

Apple CarPlay preuzima elemente iPhonea kojima želite da pristupite tokom vožnje i postavlja ih na displej vozila, na pametan i jednostavan način. To vozaču omogućava obavljanje poziva, slanje i primanje poruka, kao i slušanje muzike, i to sve preko ekrana osetljivog na dodir ili glasovnom komandom preko Sirija. U aplikacije podržane od strane Apple CarPlaya se ubrajaju one vezane za pozive, poruke, mape, muziku, kao i druge kompatibilne aplikacije. Kompletna lista dostupnih aplikacija se može pronaći na Apple.com/ios/carplay.

Korišćenje bilo koje aplikacije u odgovarajućem Opelovom automobilu je jednostavno. „Projection“ ikonica na displeju info-zabavnog sistema je vidljiva kada telefon nije povezan, a tada se menja ili u „Apple CarPlay“ ili „Android Auto“ u zavisnosti šta vozač koristi, i to onda kada se kompatibilan uređaj poveže preko USB priključka. Android Auto zahteva mobilni telefon sa Android Lollipop 5.0 operativnim sistemom ili onim iznad, dok Apple CarPlay zahteva iPhone 5 ili noviji.

Apple Car Play-Android Auto-2

Kompatibilne aplikacije treba da se preuzmu na telefon pre upotrebe. Uslovi korišćenja i izjave o privatnosti Applea i Googlea se podrazumevaju, a moguće je i naplaćivanje razmene podataka.

Od 2016. modelne godine, Meriva, Mokka, aktuelna Astra GTC, aktuelna Astra sedan, Zafira Tourer i Cascada sa Navi 650 ili CD600/Navi 950 IntelliLink info-zabavnim sistemima, dolaziće sa fabričkom AUPEO! Personal Radio aplikacijom.

Opelovi info-zabavni sistemi dostupni sa
Apple CarPlay i Android Auto tokom 2016.

R 4.0 IntelliLink

Touch R700/Navi 900 IntelliLink

KARL

KARL

ADAM

Nova Astra

Corsa

Insignia

Nova Astra

 

Opel Srbija PR