3. октобра 2023.

Opel club Serbia – OPCS

Klub ljubitelja Opel automobila

Home » Opel Omega Lotus

Opel Omega Lotus

Opel Omega Lotus je početkom 90-ih godina pomela konkurenciju kao najbrža serijska limuzina…

 

Opel-Omega-Lotus

Kad se prisjetim stare Opel Omege, na pamet mi padne jedan nemili događaj koji se dogodio pri samom početku mog vozačkog staža. Bio sam tada još pubertetlija, a Omega me je i tako mladog željela poslati u vječna lovišta. Padala je kiša,  vozio sam se po lokalnoj cesti pored Bjelovara. Riječi vlasnika tog automobila, na svu sreću, ne i zadnje, bile su : “Pripazi malo, zadnji kraj je dosta lagan i nemiran“. Najnormalnije sam išao odvoziti zavoj brzinom od 50km/h, a druga scena  je ta da sam kontrirao volan i hvatao zadnji kraj po cijeloj okolici Bjelovara.

Bio sam ja i tada svjestan činjenice kako je Opel u kolaboraciji sa Lotusom proizveo 5 puta jači automobil od standardne Omege, koju sam ja vozio, ali mi nikako nije bilo jasno kako taj automobil uopće može funkcionirati. Eto, 11 godina kasnije, ipak sam se malo dublje pozabavio tom pričom.

Opel-Omega-Lotus-05

Omega je početkom 90-ih godina prošlog stoljeća stekla titulu najbrže serijske limuzine. Kako i ne bi, kada je pod poklopcem motora brujalo 377KS. U današnje vrijeme, ta konjica je i više nego dovoljna da se automobil nazove sportskim, a prije 20 godina bila je manijakalna, pogotovo u obiteljskoj limuzini. Optički je nikako niste mogli zamjeniti sa drugim Omegama zato jer nije skrivala svoju osobnost. Decentnost joj zaista nije vrlina, prvenstveno što sa svakog njezinog dijela viri poneki spojler. Podsjeća me to na komplete spojlera koje ste mogli naručiti i kupiti u svakom tuning katalogu. Naravno, ovdje je prste umočio i Lotus, pa ne sumnjam da je svaki od njih imao i svrhu. Dimenzije kotača od 235 sprijeda i 265 straga, sve su, samo ne kozmetika, jer je trebalo zauzdati i prenijeti silnu snagu na podlogu.

Motor je izvedenica Opel-ovog 3-litrenog rednog šestcilindraša sa 24 ventila. Za svrhu pretvaranja Omege Lotus u rasnog sportaša, oplemenjen je sa 2 Garettova T25 turbopunjača i zapremnima mu je povećana na 3.6 litara. Svakom pojedinačnom turbopunjaču namijenjem je i jedan hladnjak zraka (intercooler), a paljenje smjese vrši se pomoću tri indukciona svitka, gdje svaki paljenje distribuira na dva cilindra. O potrošnji, ovu njemačko-englesku gospođu bolje je ne pitati jer bi vam odgovorila da nikako nije manja od 18 litara.

Opel-Omega-Lotus-motor

Pri okretanju ključa, zapravo se ne pali motor, nego zabava. Kako drugačije objasniti 377KS i 557 Nm okretnog momenta. Automobilu treba 12 s od 100-200km/h, a do stotke juri već za 5,2 s tako da vam sportski automobili tog vremena uopće ne predstavljaju problem. Na krilima grotla okretnog momenta ovaj redni biturbo šestcindraš može pojesti i 7 godina mlađi Porsche 911. Turbo rupa postoji kao i kod svih starijih turbomotora, ali zbog relativno niske specifične snaga za turbomotor i dva turbopunjača, ona ipak nije značajnije izražena.

Lotus je jedan od najboljih, ako ne i najboljih konstruktora ovjesa u svijetu. Realno je za očekivati da je nešto od tog pedigrea ugrađeno i u Omegu Lotus. Kao baza, poslužila je standardna Omega 3.0. Temeljito su dorađeni svi dijelovi ovjesa poput amortizera, opruga, kotača i kočnica. Poznata je činjenica da je možda važnija stavka od snage automobila, ona kako svu tu snagu treba i zauzdati. Kočenje u svim uvjetima, osiguravaju ugrađene trkaće AP kočnice s diskovima promjera 330mm sprijeda i 300mm straga. Ova Omega Lotus nije automobil koji će skidati sekunde na trkačoj stazi. Namijenjena je ponajviše za let autocestom gdje se čak i pri najvećoj brzini osjeća mirnoća kao na nedeljnjoj propovijedi. Maksimalna brzina postiže se u 5 stupnju prijenosa. Isti taj prijenos, tj.mjenjač je donacija „amerikanaca“. Transplantacija je koliko-toliko uspješno obavljena, a kao donatora Opel-ovci su iskoristili 6-stupanjski ZF-ov mjenjač iz Corvette. Mjenjač je to za mušku ruku, a u suradnji s isto tako teškom spojkom, vozač ovog automobila može uštedjeti koju kunu u teretani. Prijenos snage na podlogu dobiva pomoć od Limited slip differentiala (diferncijala sa ograničenim proklizavanjem). Visoka snaga i moment, dvije su stavke koje pretvaraju ovaj automobil u odličnog driftera.

Opel-Omega-Lotus-03-635x390

Unutrašnjost je gotovo identična ostalim Omegama. Nadzire se tek poneki sportski detalj poput sportskog volana i brzinomjera graviranog do 300km/h. Instrumet ploča iste je grafike kao i ostalim Omegama, pa je pomalo smješno kako igla dodiruje maksimalnu brojku kada je papučica akcelereatora priljepljena do poda u 5–om stupnju prijenosa. Sjedala i gornja površina instrument ploče presvučena su vrlo kvalitetnom „Connolly“ kožom.

Opel-Omega-Lotus-04-635x423

Opel Omega Lotus nije dizajnirana i konstuirana od početka, zato ju treba gledati kao dobar primjer tuninga i oprostiti par nedostataka. Njezino poslanstvo leži u tome što je trebala poslužiti kao svojevrsan marketing Opel-u i u tome je u potpunosti uspjela. Ovaj automobil napravljen je u seriji od tek 907 primjeraka. Dobri i malobrojni primjerci, danas se mogu nabaviti za 30-50 tisuća eura, ali vjerujte nam, cijene će još samo rasti. Ako imate pokoji euro više koji ste mislili negdje uložiti, ovo je odličan automobil za investiciju….

Tehnički podaci: Opel Omega Lotus

Godina proizvodnje: 1990-1992
Motor: benzinski, redni-6 cilindara, biturbo
Pogon: Stražnji
Zapremina: 3615 ccm
Snaga: 377 KS pri 5200 okr/min
Okretni moment: 557 Nm pri 4200 okr/min
Prijenos: šest-stupanjski, ručni
Ubrzanje 0-100 km/h: 5.2 s
Maksimalna brzina: 282 km/h
Dimenzije (dxšxv): 4768 x 1812 x 1435 mm
Zapremina prtljažnika: 520l
Masa: 1690 kg
Nosivost: 420 kg
Prosječna potrošnja: 18.2l/100 km

 

Autor teksta Alen Bauman

Uz odobrenje, preuzeto sa: automanija.com