Opel club Serbia – OPCS

Klub ljubitelja Opel automobila

Home » Opelova X porodica: Avanturistička, svestrana i iznad svega uspešna

Opelova X porodica: Avanturistička, svestrana i iznad svega uspešna

  • Popularna: Opel broj 1 brend u Evropi u SUV B segmentu od januara do aprila
  • Važna: Svaki četvrti kupac Opela u Nemačkoj bira člana X porodice
  • Avanturistička: Skoro 900 hiljada narudžbina za Opel Mokku X
  • Svestrana: Preko 125 hiljada narudžbina za Opel Crossland X
  • Dinamična: 85 hiljada narudžbina za Opel Grandland X
  • Aktuelna: Većina motora koji su dostupni za porodicu X već ispunjavaju Euro 6d-TEMP

Riselshajm. Kupci koji tragaju za SUV modelom koji ima stila ne treba da traže dalje od Opelove X porodice sa proizvođačem automobila iz Riselshajma koji nudi vozila za sve svrhe. X porodica se sastoji od avanturističke Opel Mokke X, svestranog Opela Crossland X, i dinamičnog Opela Grandland X. Dok se veličine ove trojke razlikuju, svi članovi X porodice imaju dosta toga zajedničkog – sve ih krasi kul terenski izgled i povišena pozicija sedenja sa odličnom preglednošću karakterističnom za SUV-ove, zajedno sa mnoštvom vrhunske tehnologije. Ove vrline odlično odgovaraju kupcima. U Nemačkoj, kompanija je bila broj 1 SUV brend u prvih pet meseci ove godine prema statističkim podacima Federalnog organa za transport motornih vozila (Kraftfahrtbundesamt = KBA).  Drugde, proizvođač automobila iz Riselshajma je takođe zauzeo prvo mesto u evropskom SUV B segmentu za period od januara do aprila. Za sada u ovoj godini, svaki četvrti kupac novog Opela u Nemačkoj je izabrao model Mokka X, Crossland X ili Grandland X. Kao što je navedeno u PACE! planu, Opel očekuje da 40% prodaje bude u ovom profitabilnom segmentu do 2021.

 

,,Ove brojke pokazuju da smo savršeno opremljeni da zadovoljimo sve veću potražnju za SUV modelima sa našim uzbudljivim sastavom X porodice.  Iako su izrazito drugačiji, svi oni nude karakteristične Opel vrline kao što su inovativne funkcije ili izvanredna sedišta po pristupačnim cenama i na taj način privlače širok spektar kupaca’’, rekao je direktor marketinga i prodaje Piter Kuspert (Peter Küspert).

 

Tvorac i avanturistički bestseler za sve terene – Opel Mokka X

 

Uspešna priča X porodice započela je predstavljanjem modela Opel Mokka 2012. godine.  Najduže prisutan član Opelovog SUV sastava i tvorac potkompaktnog SUV segmenta,  model iznad Crosslanda X predstavlja pravi bestseler. Do danas, proizvođač automobila iz Riselshajma je primio skoro 900 hiljada porudžbina za smeli i robusni model Mokka/Mokka X. Kao i svi članovi X porodice, dolazi sa mnoštvom inovativnih tehnologija kao što su prilagodljiva prednja LED svetla, indikacija rastojanja, upozorenje na opasnost od čeonog sudara, upozorenje o neželjenom napuštanju trake, AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V = Kampanja za zdravija leđa) ergonomskim sedištima i izvanrednom povezanošću zahvaljujući modernoj infotainment IntelliLink tehnologiji koja je kompatibilna sa Apple CarPlay i Android Auto sistemima.     

Pored svog avanturističkog, robusnog izgleda, potkompaktni SUV opciono dolazi sa inteligentnim adaptivnim pogonom na sve točkove. Radi se o rešenju sa elektronskim sistemom kvačila sa više lamela, koji tečno distribuira snagu između prednje i zadnje osovine od 100:0 do 50:50 odnosa, dok u svakodnevnoj upotrebi funkcioniše kao ekonomični automobil sa pogonom na prednje točkove. Integralni pogon se aktivira kada je Opel Mokka X u stanju mirovanja da bi se izbeglo proklizavanje točkova pri kretanju. Takođe, angažuje se nenametljivo u deliću sekunde čim vozač pritisne pedalu kvačila (sistem ,,aktiviranja na zahtev’’). Čim se automobil pokrene, sva snaga se prebacuje na prednje točkove a pogon na sve točkove se angažuje kada situacija tokom vožnje to zahteva u cilju poboljšanja prijanjanja, posebno na vlažnim i klizavim podlogama.    

 

Svestran, okretan, prostran – Opel Crossland X

 

Najmanji član porodice je Opel Crossland X.  Naslednik popularnog modela Opel Meriva trenutno hitro izlazi iz značajne senke koju je ostavio njegov prethodnik i osvaja sve više i više kupaca sa svojim kul izgledom i izvanrednom kombinacijom funkcionalnosti, prostranosti, agilnosti i sportske elegancije. Do sada, Opel Crossland X je poručen preko 125 hiljada puta širom Evrope. Njegove inovativne funkcije čine prednja svetla koja su u celosti sastavljena od LED elemenata, Head up displej sa kamerom za hod unazad u 180° zajedno sa automatskim parking asistentom, upozorenje na opasnost od čeonog sudara sa prepoznavanjem pešaka i automatskim kočenjem u hitnim situacijama, upozorenje na pospanost vozača, upozorenje o neželjenom napuštanju trake, prepoznavanje saobraćajnih znakova i detekcija vozila u mrtvom uglu. Crossland X takođe dolazi za izvanrednom povezanošću koja je karakteristična za Opel zahvaljujući modernoj IntelliLink infotainment tehnologiji koja je kompatibilna sa Apple CarPlay i Android Auto sistemima i velikim ekranom osetljivim na dodir sa dijagonalom do 8 inča. Kompatibilni pametni telefoni mogu se puniti tokom upotrebe putem bežičnog induktivnog punjenja.     

I vozač i putnik na prednjem sedištu mogu da uživaju u nagrađivanim ergonomskim sedištima koja imaju AGR sertifikat, a Opel je jedini proizvođač koji nudi takav nivo komfora u segmentu (u Crosslandu X i Mokki X). Zatim, maksimalna zapremina prtljažnika od 520 litara – bez preklapanja zadnjih sedišta – je vodeća u klasi. Pored toga, putnici pozadi imaju mogućnost da podese svoja sedišta za 150 milimetara u uzdužnom smeru, tako povećavajući prostor za noge ili kapacitet prtljažnog prostora.

 

Najnoviji dodatak porodici – Opel Grandland X

 

Najnoviji dodatak uspešnoj X porodici je istovremeno najveći član – Opel Grandland X. Lansiran odmah nakon salona automobila u Frankfurtu 2017. godine, već je zauzeo mesto u srcima kupaca i za sada je poručeno 85 hiljada primeraka. Prostrani i elegantni SUV pruža dinamičnu vožnju baš kao i što to nagoveštava svojim izgledom, i postavlja jednu stvar kao prioritet: bezbednu vožnju tokom cele godine i na svakoj podlozi. Ovo je zahvaljujući opcionom elektronskom IntelliGrip sistemu koji osigurava maksimalno prijanjanje u različitim situacijama tokom vožnje. Grandland X takođe može da se pohvali  prvoklasnim portfoliom ultra modernih sistema asistencije koji čine putovanje opuštenijim: upozorenje na opasnost od čeonog sudara sa prepoznavanjem pešaka i automatskim kočenjem u hitnim situacijama, upozorenje na pospanost vozača, napredna asistencija pri parkiranju i kamera koja pokriva 360° oko vozila, samo su neki od primera.  

Opcioni sistemi poput adaptivnog tempomata sa funkcijom zaustavljanja, koja održava brzinu i odabrano rastojanje u odnosu na vozilo ispred i koči do potpunog zaustavljanja ili ubrzava Grandland X, priznati su od strane Euro NCAP-a, koji je Grandlandu X dodelio pet zvezdica.

Tipičan Opel prvoklasni komfor osiguran je i prisustvom opcionih, AGR sertifikovanih sedišta, kao i grejanjem obruča volana i sedišta, kako napred, tako i pozadi. U tipičnom Opelovom maniru, vozač i putnici u Grandlandu X mogu da uživaju u vrhunskoj digitalnoj povezanosti uz pomoć najnovije generacije IntelliLink sistema, kompatibilnih sa Android Auto i Apple CarPlay funkcijama.

 

Kao što je opisano, trio odlikuju tipične Opel vrline kao što su vrhunska povezanost, udobna sedišta prijateljski nastrojena prema leđima, visok nivo bezbednosnih funkcija i inovativnih ali pristupačnih tehnologija. Ipak, to nije jedina stvar koja im je zajednička. Većina agregata koji su dostupni za članove X porodice već ispunjava striktne Euro 6d-TEMP emisione standarde. Pored ograničavanja uticaja na životnu sredinu, ova činjenica pruža smirenost kupcima jer je malo verovatno da će se ova vozila ikada suočiti sa potencijalnom zabranom vožnje u urbanim sredinama.   

 

Na primer, oba agregata koja su nova u ponudi dizela modela Grandland X, 1,5-litarski dizel sa 96 kW/130 ks (potrošnja goriva grad 4,7-4,4 l/100 km, otvoreni put 4,0-3,8 l/100 km, kombinovana vožnja 4,2-4,1 l/100 km, 110-108 g/km CO2) i dvolitarski dizel agregat sa 130 kW/177 ks (potrošnja goriva3 grad 5,3-5,3 l/100 km, otvoreni put 4,6-4,5 l/100 km, kombinovana vožnja 4,9-4,8 l/100 km, 128-126 g/km CO2), već ispunjavanju Euro 6d-TEMP standard. Kupci dakle mogu da izaberu između dva snažna ali istovremeno i efikasna dizela.  Pored toga, klijenti koji više vole benzinski motor mogu da odaberu 1,2 litarski turbopunjeni agregat sa direktnim ubrizgavanjem i 96 kW/130 ks (potrošnja goriva3  grad 6,1-6,1 l/100 km, otvoreni put 4,9-4,8 l/100 km, kombinovana vožnja 5,3-5,2 l/100 km, 121-120 g/km CO2) sa šestostepenim manuelnim menjačem. Ova kombinacija je takođe dostupna i za manjeg rođaka, model Crossland X (potrošnja goriva3 grad 6,2 l/100 km, otvoreni put 4,6 l/100 km, kombinovana vožnja 5,1 l/100 km, 117 g/km CO2).

 

S obzirom na neprekidnu popularnost SUV modela i uspeh tria do danas, Opel je očigledno rešen da nastavi sa ovom uspešnom pričom u godinama koje dolaze. Zbog toga, obezbeđivanje da većina agregata koji su dostupni za X porodicu već ispunjava Euro 6d-TEMP emisione standarde je samo početak. U budućem koraku, Grandland X će postati prvi Opel koji će biti ponuđen kao plug-in hibrid i tako će igrati bitnu ulogu u kompanijskoj strategiji elektrifikacije. Grandland X PHEV će sa proizvodnih traka u Ajzenahu (Eisenach)   sići 2020. godine.

 

Irena Trifunovic

Opel Communication Manager

Serbia, Montenegro, Macedonia, Albania