11. августа 2022.

Opel club Serbia – OPCS

Klub ljubitelja Opel automobila

Home » Pod svetlom istine – Ana Ilić

Pod svetlom istine – Ana Ilić

Opel klub Srbije poziva članove i posetioce foruma, da se pridruže jednoj borbi. Pored toga što smo zaljubljenici u naše munje, pokažimo na delu i da smo ljudi dobre volje.

Ana Ilić je jedna divna mlada devojka, iz čijeg pera niče sjajna poezija, koja je bogata optimizmom i pozitivnim pogledom na život. Srž ove akcije, nije milostinja, jer Ana zaslužuje veliko poštovanje. Akcija se svodi na kupovinu knjige Ane Ilić, koja na taj način zarađuje za lečenje opake bolesti.

Kako kupiti knjigu?
https://www.facebook.com/notes/pod-svetlom-istine-ana-ilić/kako-kupiti-knjigu/659890120755007

Pišite Ani: [email protected]
 

Ana Ilic 1

Ana Ilić je rođena 25.12.1995. u Vranju, živi u Vladičinom Hanu.

Do svoje devete godine ni po čemu se nije razlikovala od ostale dece, osim možda u vanrednim rezultatima koje je postizala u prvim godinama svog školovanja. Pored primetnog zamaranja ništa nije ukazivalo na sudbinu koja joj se ubrzano približavala. Imala je nepunih deset godina kada joj je na Dečijoj neurologiji u Beogradu, postavljena dijagnoza – Fridrajhova ataksija. Retka, teška i podmukla bolest za koju nema leka, a lekovi za usporavanje njenog razvoja preskupi i nedostupni u našem zdravstvenom sistemu.

Za kratko vreme Ana dospeva do vezanosti za invalidska kolica, a niz ozbiljnih sekundarnih dijagnoza prate onu osnovnu: ozbiljna kardiomiopatija, skeletni deformiteti, zamor, mišićna slabost, dijabetes… Po definiciji bolesti, mogući su problemi sa gutanjem, čulima vida i sluha. Intelekt ostaje netaknut, pa tako Ana nastavlja školovanje I osnovnu školu završava odličnim uspehom i među najboljima je u generaciji. Srednje obrazovanje, i pored čestog odsustvovanja zbog prirode bolesti, redovno nastavlja u lokalnoj gimnaziji, a svojim radom zaslužuje i pravo na učeničku stipendiju kojom sebi omogućava uspešnije školovanje i deo onih tinejdžerskih radosti koje su joj uskraćene što zbog bolesti, što zbog ostajanja bez posla njenih roditelja u surovoj tranziciji u državi koja ne prepoznaje probleme obolelih od retkih bolesti.

Period kasnog detinjstva i prelaska u doba adolescencije, Ana provodi u svakodnevnoj borbi protiv opake bolesti onim što joj se jedino nudi – svakodnevnom fizikalnom terapijom i osmehom. U isto vreme pronalazi svoj dar i počinje da svoje misli i osećanja prenosi na papir, i oblikuje ih u tekstove i pesme. Nepokolebljivu težinu reči – neizlečivo, Ana je odlučila da umanji nesvakidašnjim poetskim darom kroz koji je otkrila sopstvenu stvaralačku moć. Iz svake njene pesme, prezrele ne samo za njen uzrast već i za mnogo starije, izviru spoznaja i svetlost istine.

Ana Ilic