2. октобра 2023.

Opel club Serbia – OPCS

Klub ljubitelja Opel automobila

Home » Nova Opel Meriva

Nova Opel Meriva

Druga generacija Opel Merive, koja će biti predstavljena javnosti 4. marta na Ženevskom sajmu automobila, postaviće nove standarde automobilske svestranosti celim nizom inovativnih rešenja. Nakon pionirske uloge na području svestranosti i praktičnosti automobila svojom Zafirom 1999. godine, Opel je predstavljanjem prve generacije Merive 2003. stvorio nov tržišni segment malih, cenovno pristupačnih monovolumena. Svojim revolucionarnim konceptom zadnjih sedišta FlexSpace, visokim položajem sedišta i prostranom kabinom, Meriva je bila velika što se tiče raspoloživog prostora, a mala po dimenzijama – bila je to formula za uspjeh koja je pomogla Merivi da drži vodeće mesto u segmentu manjih monovolumena. U Evropi je tako prodano više od milijun Meriva prve generacije.

FlexSpace koncept je dodatno poboljšan kako bi bio još lakši i intuitivniji za korištenje, a tome je dodato i novo rešenje sa nazivom FlexDoors – vrata koja se otvaraju suprotno nego što je uobičajeno, prema zadnjem delu automobila i time olakšavaju ulazak u kabinu. Osim toga, unutrašnjost nove Merive nudi puno mesta za prtljag zahvaljujući revolucionarnom konceptu fleksibilne središnje konzole, kao i Opelovom ekskluzivnom rešenju FlexFix – integriranom zadnjem nosaču za bicikle koji se izvlači poput fioke iz zadnjeg branika.

„Sa Zafirinim konceptom sjedala Flex 7 i Merivinim FlexSpaceom, osmislili smo novi način posve integrirane fleksibilnosti. Sa novom Merivom hteli smo napraviti novog prvaka u svestranosti na automobilskom tržištu. Mislim da nijedan drugi automobil ne nudi toliko ideja koje život čine lakšim.“, rekao je Alain Visser, potpredsjednik prodaje, marketinga i odnosa s kupcima u Opelu/Vauxhallu.

Nova Meriva ima duži međuosovinski razmak, širi prednji i zadnji trag točkova, a sve to doprinosi boljoj upravljivosti i većoj udobnosti u vožnji. Ponuđeni izbor motora i menjača sastoji se od ekonomičnih i efikasnih motora s turbopunjačem snage od 75 do 140 KS. Takođe će se naći u ponudi posebno ekonomična verzija ecoFLEX. Meriva će dolaziti s izborom između 5 i 6-stepenog ručnog mjenjača, a ponuđen je i 6-stepeni automatski mjenjač. Projektovana i razvijena u Opelovom inženjerskom centru u Rüsselsheimu u Nemačkoj, nova Meriva će se proizvoditi u Španskoj Saragosi, a u prodaji se očekuje tokom leta ove godine.