28. новембра 2023.

Opel club Serbia – OPCS

Klub ljubitelja Opel automobila

Home » Opel je predstavio potpuno novi 1.6 litarski četvorocilindrični turbo-punjeni dizel motor koji će se ugrađivati u automobile tog proizvođača umesto postojećeg dizelaša od 1.7 l i nekih slabijih dvolitraskih agregata

Novi Opelov 1.6L dizel motor

Opel je predstavio potpuno novi 1.6 litarski četvorocilindrični turbo-punjeni dizel motor koji će se ugrađivati u automobile tog proizvođača umesto postojećeg dizelaša od 1.7 l i nekih slabijih dvolitraskih agregata.Nakon što je u jesen 2012. lansirao novu 1.6 litarsku turbo-benzinsku SIDI ECOTEC jedinicu, Opel će obogatiti svoju paletu i novim turbo-dizel motorom iste zapremine.

opel1

Nova 1.6 CDTI ECOTEC jedinica imaće blok izrađen od aluminijuma i biće prvi Opelov dizel motor koji ispunjava Euro 6 standarde.

U toj kompaniji kažu da će novi agregat, sa 136 ks i maksimalnim obrtnim momentom koji iznosi 320 Nm, po snazi nadmašiti dosadašnji 1.7 litarski motor. Sa druge strane, ova jedinica imaće i do 10 odsto manju potrošnju u odnosu na aktuelne 2.0 litarske dizelaše slične snage.

opel2

„U okviru plana obnove pogonskih jedinica, do kraja 2013. godine ponudićemo tri potpuno nova benzinska i dizel motora“, izjavio je Thomas Sedran zamenik predsednika upravnog odbora Opela.

Proizvodnja novog 1.6 CDTI ECOTEC motora počeće u proleće 2013. u Opelovoj fabrici u Mađarskoj.

Izvor: B92.net