28. новембра 2023.

Opel club Serbia – OPCS

Klub ljubitelja Opel automobila

Home » Zvaničan početak proizvodnje Opel ADAM-a

Zvaničan početak proizvodnje Opel ADAM-a

 

Veliki događaj za mali automobil: u fabrici u Ajzenahu Opel danas obeležava zvaničan početak proizvodnje ADAM-a, novog, malog, lifestyle automobila.Biće to jedini automobil u svom segmentu proizveden u Nemačkoj, koji se može pohvaliti sa preko 16.000 primljenih porudžbina pre zvanične tržišne premijere, 19. januara.

opel adam 677

„Ovo je poseban trenutak za Ajzenah i za celu kompaniju. ADAM je hrabar, inovativan i svestran i na taj način potvrđuje pionirski duh sa kojim Opel kreće u novo razdoblje“, kaže Stiv Girski, predsednik Opelovog Nadzornog odbora, potpredsednik GM-a i predsednik GM-a za Evropu.

Ministar ekonomije Tiringije, Matijas Mahnig, i zamenik predsednika Upravnog odbora Opela dr. Tomas Sedran istakli su činjenicu da je Opel jedini proizvođač automobila koji ne samo da razvija, već i proizvodi mali automobil u Nemačkoj. Sedran: „ADAM prokazuje jasnu posvećenost našoj fabrici u Ajzenahu i celoj Nemačkoj.“ Sa svojim ogromnim mogućnostima za individualizaciju, ADAM predstavlja izazov za planiranje, logistiku i proizvodnju. „Visoko-kvalifikovani tim iz Ajzenaha, kao i svi u kompaniji koja je radila na ovom projektu, danas mogu da budu ponosni“, dodao je Sedran.

Skakačica u vis, Arijane Fridrih, je takođe ponosna: šampionka Evropskog zatvorenog prvenstva u atletici 2009 i višestruka šampionka Nemačke imala je čast da, na veoma poseban dan – svoj rođendan, odveze ADAM-a sa proizvodne trake pored Stiva Girskija, predsednika Opelovog Nadzornog odbora.

190 miliona evra investicija u fleksibilne i moderne proizvodne objekte

Ključni preduslov za proizvodnju ADAM-a je fleksibilnost. Ne postoji nijedan drugi automobil na svetu u ovoj klasi koji može da ponudi više od 61.000 kombinacija eksterijera i skoro 82.000 enterijera – od ogromnog izbora boja i felni do posebnih detalja kao što su različiti plafoni. Dr. Sedran kaže: „Svako ko danas poruči ADAM-a može biti sasvim siguran da nigde neće videti identičan automobil. Skoro svaki ADAM će biti jedinstven – toliko je širok i raznolik asortiman koji se ovde proizvodi.“ Opel je uložio oko 190 miliona evra da bi, pored Corse, u Ajzenahu mogao da proizvede još jednu liniju automobila.

adam1

Automobil iz Ajzenaha je već ostavio veliki utisak na javnost nakon što je predstavljen na Salonu automobila u Parizu prošle jeseni. Uskoro se očekuje i zvanična premijera u Opelovim prodajnim salonima u Nemačkoj, 19. januara. „Do danas već imamo više od 16.000 porudžbina iz čitave Evrope“, kaže dr Tomas Sedran.

Ekstravagantnost pristupačnih inovacija

„ADAM nije samo simbol Ajzenaha i Tiringije. On je simbol cele kompanije. Opel trenutno ima najatraktivniji portfolio modela u svojoj 150 godina dugoj istoriji, a ADAM je njegov glavni deo“, naglašava direktor fabrike, Stefan Feser. On je posebno istakao nove pametne i pristupačne tehnologije u kolima. IntelliLink, informativno-zabavni sistem, čini ADAM-a malim automobilom sa najboljom konekcijom, jer u vozilo integriše vlasnikov pametni telefon (Apple iOS i Android). Uskoro će takođe biti dostupan sa inovativnim Apple-ovim softverom za prepoznavanje glasa, Siri. Lifestyle automobil takođe nudi spektakularan izbor inovacija koje su do sada bile dostupne samo u višim klasama. Jedinstveni u segmentu su na primer najnovija generacija automatskih parking senzora, zagrevani upravljač, upozorenje na bočni mrtvi ugao i Opelov ekskluzivan, u potpunosti integrisan, zadnji nosač bicikala, FlexFix.

Opelova proizvodna ofanziva vredna više milijardi evra se nastavlja. Sledeći novitet, elegantan kabriolet Cascada, biće u dilerstvima u prvoj polovini ove godine.

Od 2012. do 2016. godine Opel će na tržištu predstaviti ukupno 23 nova vozila i 13 novih motora.

Opel Srbija PR