3. октобра 2023.

Opel club Serbia – OPCS

Klub ljubitelja Opel automobila

Home » Opel Adam – podsećanje na početak

Opel Adam – podsećanje na početak

Opel Adam

Šivaća mašina, bicikl, motorcikl, kočija, automobil…obicnom čoveku možda i ne zvuči kao asocijacija na nešto, ali poznavaocima Opel istorije svakako ima smisla i povezanost. Opel klub Srbija neguje istoriju i čuva nasleđe od zaborava. Jednostavno, rešenje asocijacije je Opel Adam!

 

Opel Adam
Opel Adam

Opel Adam je rođen 1837. Godine u Riselshajmu, u Nemačkoj, u blizini Frankfurta na Majni. Po završetku školovanja u Parizu, gde je razvio prototip šivaće mašine, Opel Adam je 21. januara 1862. godine osnovao kompaniju i pokrenuo proizvodnju šivaćih mašina u bravarskoj radionici svog oca u Riselshajmu.

 

Sofi Opel1868. godine, Adam Opel se venčava sa Sofi Šeler. U godinama koje dolaze rađa im se pet sinova: Karl, 31. avgusta 1869; Vilhelm, 15. maja 1871. godine; Hajnrih, 22 septembra 1873; Fridric, 30 aprila 1875; i Ludvig, 1. januara 1880.Pet Adamovih sinova

 

 

 

 

Opel biciklJedan od Adamovih sinova Karl, 1880. godine upoznaje se sa proizvodnjom bicikla i guma za bicikle što je iniciralo da Opel Adam postane diler za Danlop i Mišelinove gume za bicikle. Kao epilog uspešne saradnje, Opel Adam kreće u proizvodnju bicikla. Prvi bicikl pod nazivom „Velosiped“ iz Riselshajma, na tržište se pojavila 1886. godine i veoma brzo je osvojila tržište. Opelovi sinovi, kao posvećeni biciklisti, pobeđuju u nekoliko stotina trka na Opelovim biciklima u godinama do 1898. Za manje od četrdeset godina Opel postaje najveći proizvođač bicikala na svetu.

 

Automobilska tradicija Opela počela je 1899. godine, što ovu kompaniju čini drugim najstarijim proizvođačem automobila u Nemačkoj, odmah nakon Dajmler-Benc.

Adam Opel je umro 1895. godine, u 58. godini života, a njegova žena Sofi preuzima posao, uz podršku sinova. Opel prva fabrika

Foto: Opel Srbija

autor: Vidanović Ivan