Opel club Serbia – OPCS

Klub ljubitelja Opel automobila

Home » Opel GT Concept: Ovako će sportski automobili izgledati u budućnosti

Opel GT Concept: Ovako će sportski automobili izgledati u budućnosti

Opel GT Concept

  • Prvo pojavljivanje: Svetska premijera na 86. Salonu automobila u Ženevi
  • Emocionalan koncept: Puritanski dizajn koji oduzima dah
  • Uspešni preci: Praćenje tradicije Opela GT i Monza Concepta
  • Istinski sportski automobil:Prednje-središnje pozicioniran motor, sekvencijalna menjačka kutija, zadnji pogon

 

Opel GT Concept
Opel GT Concept

Riselshajm. Opel GT Concept će proslaviti svoju svetsku premijeru na 86. Međunarodnom salonu automobila u Ženevi (od 3. do 13. marta 2016.). Ovaj sportski automobil koji postavlja trendove, izraz je konstantne inovativne snage Opela –uzbudljivih formi, redukovanih na samu esenciju i čistu strast. Ovaj rasni atleta sa prednje-središnje postavljenim motorom i zadnjim pogonom je direktan potomak Opela GT i Monza Concepta, dok u isto vreme skulpturalnu filozofiju dizajna dovodi na viši nivo. Ovaj sportski automobil je u isto vreme avangardan i puritanski, odričući se svega što bi moglo da naruši tu čistu formu. GT Concept nema ručice na vratima, a ne poseduje ni spoljnje retrovizore.

 

„Mi preduzimamo sledeći korak ka još više emocija i vozačkog zadovoljstva sa Opel GT Conceptom. GT Concept pokazuje za čega se Opel trenutno zalaže. Mi smo samouvereni, ambiciozni, inovativni i mi želimo da osvojimo još više kupaca svakim svojim novim automobilom“, rekao je šef Opel grupe, dr Karl-Tomas Nojman (Dr. Karl-Thomas Neumann), koji već sada jedva čeka svetsku premijeru u Ženevi.

 

 

U najboljoj tradiciji: GT Concept nastavlja filozofiju Opel Experimentala GT

 

Opel GT Concept će slediti stope čuvenog Opel Experimentala GT na Salonu automobila u Ženevi. Daleke 1965., samo godinu dana nakon osnivanja prvog dizajnerskog studija jednog evropskog proizvođača automobila, Opel je predstavio ovaj elegantan i izražajan kupe sa pouzdanom tehnologijom Kadetta B, na Salonu automobila u Frankfurtu. Međutim, on nije bio inovativan samo zbog toga što je bio prvi koncept ikada, kojeg je predstavio jedan evropski proizvođač. GT su već krasile brojne inovacije poput farova koji su se uvlačili i izvlačili iz karoserije, pored tanane forme sa savršenim proporcijama, bez nepotrebnih dekoracija. Beskompromisni koncept Erharda Šnela je prevashodno težio jedno stvari – da bude dizajnerski izraz. Reakcije javnosti su bile toliko pozitivne da se Opel GT našao u prodajnim salonima samo tri godine kasnije. Ostatak je istorija – uspešna priča jedne automobilske ikone.

Opel GT Concept 1

GT Concept ponovo demonstrira Opelov pionirski duh. Dinamičnu vozačku mašinu već sada simbolizuje potpisujuća crvena linija, koja horizontalno deli karoseriju i daje joj prepoznatljive proporcije. Karakteristični crveni prednji pneumatici, postavljeni na naplatke odvažnog dizajna, koji podsećaju na točkiće rolšua, evociraju na Opelov Motoclub 500 motocikl, koji je takođe bio avangardan u svoje vreme i ponosan nosilac dve crvene gume, davne 1928. godine. Pored toga, GT Concept nema puno veze s prošlošću. Duga hauba, nedostatak poklopca prtljažnika, centralni dvostruki izduv, i naravno naziv, sve to ukazuje na originalni GT. Osim navedenih detalja, Opel GT Concept je nezavisan model bez bilo kakvog naginjanja ka retro dizajnu.

 

„Mi smo kreirali GT Concept da bi u njemu zarobili odvažan, emocionalni duh marke Opel. On je dramatičan, skulpturalan i pun inovacija, što važan deo naše tradicije koju nameravamo da nastavimo. Godine 1965., Opel je razvio Experimental GT, potpuno moderno vozilo u to vreme, koje su takođe krasile čiste, skulpturalne forme. Sigurno je teško ponovo osmisliti jednu ikonu, ali baš kao što je Experimental GT bio avangardan u svoje vreme, tako je to GT Concept danas – apsolutno čist, minimalistički, a u isto vreme odvažan i beskompromisan. Ovaj kupe na impresivan način demonstrira kontinuirani razvoj naše dizajnerske filozofije – „Gde se vajarstvo susreće sa nemačkom preciznošću“, rekao je Mark Adams, potpredsednik Opelovog dizajna za Evropu.

 

Ključnu inovaciju Opel GT Concepta čine velika vrata sa integrisanim bočnim prozorima, čija se staklena površina tečno uliva u karoseriju. Vozač i suvozač pristupaju neočekivano prostranom kabinskom prostoru, tako što električna vrata otvaraju pritiskom na platformu osetljivu na dodir, integrisanu u potpisujuću crvenu liniju krova. Čak i za visoke vozače ima dosta prostora. Vrata se u velikoj meri „uranjaju“ u prednje lukove točkova prilikom

otvaranja. Ovo patentirano rešenje koje štedi prostor, omogućava veliki ugao otvaranja, što je korisno u relativno tesnim parkinzima. Ovaj kompaktni atleta je iz tog razloga posebno optimizovan za urbanu eksploataciju. Dve kamere postavljene iza lukova točkova obezbeđuju preglednost koja značajno doprinosi bezbednosti, posebno kada se vozi u gradu. Ono što vidi oko kamere se šalje na dva monitora sa leve desne strane kokpita, tako da su dani bočnih retrovizora i „mrtvih uglova“ stvar prošlosti. Vetrobran se uliva u stakleni panoramski krov, omogućavajući putnicima da uživaju u iskustvu sličnom onom koje pruža targa konfiguracija sa uklonjivim krovom.

Opel GT Concept 2

Istinski sportski automobil: Prednje-središnje pozicioniran turbo motor, pogon na zadnje točkove

 

Izdužena hauba motora otkriva pogonski koncept GT Concepta: Baš kao što prvi Opel GT i američka sportska ikona Corvette, takođe proizvod GM-a, imaju prednje-središnje pozicioniran motor, tako ga ima i GT Concept. Centar težišta vozila je iz tog razloga nizak i centralno postavljen, što je idealno za sportsku upravljivost i izuzetnu dinamiku vožnje u krivinama. Opel GT Concept poseduje moćni 1,0-litarski, trocilindarski turbo agregat, baziran na ultramodernom aluminijumskom motoru iz ADAMa, Corse i Astre. Ekstremno efikasni benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva isporučuje 107 kW/145 ks i maksimalni obrtni moment od 205 Nm(brojke u kojima se očitava potrošnja Opel GT Concepta još uvek nisu dostupne). Turbo snaga se šalje na zadnju osovinu sa mehaničkom blokadom diferencijala preko šestostepene sekvencijalne transmisije, kojom se upravlja preko polugica na upravljaču. Na taj način, Opel GT Concept poseduje tradicionalan pogon na zadnje točkove, omiljen među automobilskim entuzijastima. Performanse ovog dvoseda, ukupne mase ispod 1.000 kilograma, takođe su u skladu s navedenim. Od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od osam sekundi, uz maksimalnu brzinu od 215 km/h.

 

Još jedna atrakcija Opel GT Concepta su glavni farovi sa integrisanim pokazivačima pravca. Zahvaljujući ultramodernoj tehnologiji projektovanja svetlosti, oni sijaju trodimenzionalno. Sledeća generacija adaptivnog, potpunog LED osvetljenja je očigledno u savršenom skladu s ovom tehnologijom. Opel IntelliLux LED® matrično svetlo, koje obezbeđuje snop dugih svetala bez zaslepljivanja ostalih učesnika u saobraćaju, već je debitovalo u novoj Astri 2015. i osvojilo „SAFETYBEST Award“ priznanje. Opel GT Concept će biti nosilac nove etape razvoja ovog inteligentnog sistema osvetljenja. Stajling svetala je zaokružen trodimenzionalnim dizajnom zadnje signalne grupe, što novog GT-a čini prepoznatljivim tokom noćne vožnje.

Irena Trifunovic

Opel Serbia