25. април 2024.

Opel club Serbia – OPCS

Klub ljubitelja Opel automobila

Home » Opel Astra Sports Tourer slavi svoju svetsku premijeru

Opel Astra Sports Tourer slavi svoju svetsku premijeru

Spremna za posao i porodicu: Opel Astra Sports Tourer slavi svoju svetsku premijeru

  • Više prostora, manje mase: inteligentna, laka konstrukcija
  • Komforna, praktična, pametna: nova arhitektura sedišta i otvaranje zadnjih vrata pokretom stopala
  • Atletska, elegantna, kreativno osmišljena: dizajn budućeg bestseler karavana
  • Brza, moćna, efikasna: najnovija generacija turbo motora sa do 200 ks
  • Ultramoderna, povezana, bezbedna: Opel OnStar, sa IntelliLink and IntelliLux LED®sistemima

Nova Opel Astra Sports Tourer
Nova Opel Astra Sports Tourer

 

Riselshajm/Frankfurt. Opel će nastaviti svoju uspešnu priču u C segmentu sa dva nova modela koja će biti predstavljena na Međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu (od 17. do 27. septembra). Hečbek verzija nove generacije Astre će svoje prvo veliko pojavljivanje imati pred međunarodnom publikom, a društvo će joj praviti Astra Sports Tourer, koja će takođe svoju premijeru imati na najvažnijem svetskom salonu automobila. Najmlađi član porodice kompaktnih karavana dolazi sa istim odlikama koje diktiraju modu u automobilskom svetu, baš kao i „rođak“ sa petoro vrata, čije su knjige porudžbina otvorene u junu. Astra Sports Tourer je bazirana na kompletno novoj, lakoj arhitekturi, koja će novi model učiniti do 200 kg lakšim u odnosu na odlazeći. S obzirom na to da će i karavan biti na raspolaganju sa najnovijom generacijom motora, biće agilniji, živahniji i samim tim zabavniji za vožnju. Uporedo, potrošnja goriva je redukovana, što sve zajedno formira ubedljive atribute Astre Sports Tourer kao flotnog automobila, ali i automobila za vozače koji frekventno voze, a u potrazi su za praktičnim i u isto vreme atraktivnim karavanom.

 

Kada se knjige porudžbina budu otvorile za nekoliko sedmica, Astra Sports Tourer će biti dostupna sa Opel OnStar i novim IntelliLink info-zabavnim sistemom, obezbeđujući na taj način krajnje modernu i sveobuhvatnu konektivnost. Isto se odnosi na brojne bezbednosne, i sisteme vezane za asistenciju, uz komponente opreme prethodno prisutne samo u automobilima iz viših segmenata. Na kraju, ali ne manje važno, nova Astra Sports Tourer imponuje svojim elegantnim, vitkim i atletskim stajlingom. Enterijer besprekorno demonstrira do koje mere su inteligentno osmišljeni dizajn i kompletan paket: novajliju krase potpuno iste dimenzije kao i odlazeći model, ali sa znatno više kabinskog prostora, nudeći na taj način bolji komfor za vozača i putnike, uz izdašniji prtljažni prostor.

 

„Naša nova Astra Sports Tourer i nova hečbek Astra, lice su i naličje istog novčića. Oba modela predstavljaju kvantni skok za Opel i C segment uopšte. Pored krajnje moderne konektivnosti i evolutivnog dizajna, karavan verzija je još više fokusirana na efikasnost“, kaže CEO Opel grupe, dr Karl-Tomas Nojman (Dr. Karl-Thomas Neumann). „Naš Sports Tourer je perfektna kombinacija praktičnosti i dinamičnosti – on donosi više prostora i manje mase, uz dodatak inteligentnih, modernih komponenti i karakteristika opreme, poput zadnjh vrata koja se otvaraju i zatvaraju automatski, blagim pokretom stopala. Ovo je primer kakvi zapravo treba da budu kompaktni karavani u današnje vreme.“

 

Efikasan paket: atletski dizajn uz obilje prostora

 

Astra_Sports_Tourer-2Astra Sports Tourer impresionira svojom atletskom pojavom. Baš kao što je slučaj sa „rođakom“ sa petoro vrata, i karavan podiže Opelovu filozofiju dizajna „Gde se vajarstvo susreće sa nemačkom preciznošću“ na jedan viši nivo: efikasan je, lak i dinamičan. Novodizajnirana, dvostruka hromirana pregrada na masci hladnjaka nosi Opelovu „munju“ a kućišta prednjih svetala se utapaju u masku hladnjaka, formirajući na taj način grafičko jedinstvo. Sports Tourer dodatno produžava dinamične linije hečbeka. Linija krova, koja je blago zasvođena, donosi karavanu dužu pojavu – efekat koji je dodatno naglašen podeljenim C stubom. Zadnji deo kombinuje visok stepen funkcionalnosti sa elegantnim, sportskim dizajnom. Astra Sports Tourer poseduje stabilan i robusan stav, koji zrači bezbednošću, a „mišićave“ konture lukova zadnjih točkova i podeljeni klasteri zadnjih svetala dodatno naglašavaju tu impresiju.

 

Nova generacija Sports Tourera raspolaže istim dimenzijama kao i odlazeći model sa dužinom od 4.702 milimetra, širinom od 1.871 milimetar (sa sklopljenim retrovizorima) i visinom od 1.499 milimetara. Međutim, nudi mnogo više prostora za putnike i prtljag. Vozač može da uživa u 26 mm više u pojasu glava, dok putnici pozadi imaju 28 mm više prostora za noge. Ovo su dva ubedljiva unapređenja kada je reč o prostornoj percepciji i putnom komforu. Pored toga, nova Astra Sports Tourer može da pruži prtljažni prostor od 1.630 litara zahvaljujući mogućnosti efikasnog konfigurisanja.

 

Pametno i varijabilno: unapređenja prtljažnog prostora koja su od svakodnevne pomoći

 

Opel u ponudu stavlja izuzetno praktičnu novinu kada je Astra Sports Tourer u pitanju, koja će biti od pomoći u svakodnevnim situacijama: po prvi put, zadnja vrata mogu da se otvore bez pritiska na dugme ili daljinske kontrole. U kombinaciji sa sistemom otvaranja bez ključa (Keyless Open), jednostavan pokret stopalom ispod zadnjeg odbojnika je dovoljan da se otvore zadnja vrata. Dodatni pokret stopala ih zatim može i zatvoriti. Inteligentni sistem može da detektuje bilo kakvu prepreku i u skladu s tim zaustavi mehanizam u slučaju potrebe. Pored toga, zadnja vrata i dalje mogu da se otvore putem prekidača na vozačkoj strani ili preko daljinske kontrole.

 

U cilju povećanja prtljažnog prostora, nova Astra Sports Tourer dolazi sa sklopivim naslonima zadnje klupe u odnosu 40/20/40, što omogućava dodatnu fleksibilnost kada je reč o konfiguraciji prtljažnika. Pored toga, „FlexOrganizer“ linija proizvoda sa bočnim šinama, mrežama za razdvajanje i različitim opcijama pričvršćivanja i kačenja, dostupna je kao opcija, tako da svaka vrsta prtljaga može biti smeštena bezbedno i čvrsto.Astra_Sports_Tourer-3

 

 

Laka konstrukcija + nova generacija motora = sjajna zabava u vožnji i ekonomičnost

 

Prilikom kreiranja svake komponente Sports Tourera, obraćana je pažnja na praktičnost i efikasnost. To nije vidljivo samo kada je u pitanju efikasna upotreba prostora, već i što se tiče težine. Kompaktan dizajn spolja i iznutra, kao i laka konstrukcija školjke karoserije, doprineli su da ovaj karavan skine i do 200 kg mase. Čelik visokog i izuzetno visokog stepena čvrstine, modifikacije na prednjoj i zadnjoj osovini, zajedno sa novim proizvodnim procesom, odigrali su važnu ulogu u ostvarivanju ovog impresivnog rezultata. Osnovna verzija Astre Sports Tourer teži 1.263 kilograma (sa vozačem), te je na taj način 130 kilograma lakša u odnosu na odgovarajući odlazeći model. Ovo je imalo očigledan pozitivan uticaj na agilnost, komfor, potrošnju i tekuće troškove.

 

Paleta motora sa snagom u rasponu od 70 kW/95 ks do 147 kW/200 ks, takođe doprinosi prethodno spomenutim vrlinama. Sports Tourer će biti pogonjen isključivo motorima najnovije generacije. Dizel i benzinski motori radne zapremine od 1,0 do 1,6 litara kombinuju vrhunsku efikasnost sa sjajnim odzivom i kulturom rada.

 

Novi 1.6 ECOTEC Direct Injection Turbo, koji će svoju premijeru proslaviti na IAA u Frankfurtu, predstavlja perjanicu u motornoj ponudi Astre Sports Tourer. Komore za sagorevanje u ovom motoru od 147 kW/200 ks, mogu da se nose sa pritiskom od 130 bara uz ostvarivanje impresivnog maksimalnog obrtnog momenta od 300 Nm (sa „overboost“ funkcijom). Ova moćna mašina se takođe ističe izuzetno uglađenom kulturom rada kroz čitav raspon obrtaja motora. Da bi to postigli, inženjeri su odradili brojne optimizacije nausisnom i izduvnom sistemu, razdvojivši zaštitni poklopac bregaste osovine od glave motora putem specifičnih kopči i čvrstog sistema zaptivanja. Uprkos direktnom ubrizgavanju i fokusiranom sagorevanju, inženjeri su bili kadri da značajno redukuju nivo buke u poređenju s prethodnim motorom. Zbog ovih „zvučno-inženjerskih“ mera, kupci će moći da uživaju u tihom i uglađenom radu motora, kao i prijatnom zvuku, čak i pri višim voznim brzinama, višim obrtajima i većem opterećenju agregata.

 

Inovativne tehnologije: bezbednost, komfor i konektivnost dovedeni na novi nivo

 

Pored toga što impresionira izuzetno modernim agregatom, nova Astra Sports Tourer takođe postavlja nove standarde u domenima bezbednosti, komfora i info-zabavnih tehnologija. Inteligentno IntelliLux LED® matrix osvetljenje u novoj Astri je još jedan apsolutni novitet u nižoj srednjoj kategoriji vozila. Obezbeđuje permanentntu vangradsku vožnju bez zaslepljivanja, jer automatski i u kontinuitetu deaktivira individualne LED module u slučaju detektovanja dolazećih ili odlazećih vozila u saobraćaju. Zona oko izvora svetlosti se jednostavno „iskroji“, tako da ostatak puta ostaje jasno osvetljen. Ovaj revolucionarni sistem na taj način poboljšava aktivnu bezbednost svih učesnika u saobraćaju, u isto vreme donoseći dodatni komfor vozaču Astre Sports Tourer prilikom noćne vožnje. Brojni inovativni sistemi asistencije, koji se oslanjaju na novu generaciju Opel Eye prednje kamere, nude vozaču dodatnu podršku, počevši od obimnije i preciznije asistencije detektovanja saobraćajnih znakova (Traffic Sign Assist), preko asistencije pri održavanju vozne trake (Lane Keep Assist), koja čak nudi aktivnu korekciju upravljanja prilikom vanredne potrebe, pa do sistema upozoravanja opasnosti od prednjeg sudara (Forward Collision Alert) sa funkcijom kočenja u cilju izbegavanja ili ublažavanja posledica sudara (Collision Imminent Braking), koja može u potpunosti da zaustavi vozilo pri brzinama ispod 40 km/h.

 

Što se unutrašnjosti tiče, i tu može da se pronađe jedan jedinstveni element za C segment automobila: Opel OnStar, sistem personalne povezanosti i servisne asistencije, koji služi kao „anđeo čuvar“ vozača i putnika. Dodatno, dva nova IntelliLink sistema će takođe biti uvedena. Nova generacija info-zabavnog sistema je kompatibilna sa Apple CarPlay i Android Auto funkcijama. Pored toga, nova, premijum ergonomska sedišta sa AGR sertifikatom pružaju dodatni komfor sa mogućnošu podešavanja lateralne podrške i funkcijama masaže, memorisanja i ventilacije. Putnici na zadnjoj klupi takođe mogu da očekuju dodatni komfor kroz opcione komponente poput grejanja zadnjih bočnih sedišta (više informacija u vezi sa bezbednosnom tehnologijom, asistencijom i komforom može da se pronađe u poglavlju „Kvantni skok u C segmentu: Opel Astra slavi svoju svetsku premijeru“ pres materijala).

 

Astra Sports Tourer je tradicionalno odgovorna za više od 35 odsto ukupneprodaje Opelovog predstavnika u C segmentu u Evropi. Glavne mušterije su vozači u kompanijama, kao i oni kojima je potreban porodičan prevoz koji kombinuje praktičan prtljažni prostor sa visokim stepenom komfora. Najveća tržišta za svestrani Opelov karavan su nemačko, britansko, italijansko i špansko. U Nemačkoj, knjige porudžbina za novu Astru Sports Tourer će biti otvorene od 10. oktobra 2015. Ostale zemlje će uslediti nakon toga.

 

Tekst i foto: Opel Srbija PR