Opel club Serbia – OPCS

Klub ljubitelja Opel automobila

Home » Pet zvezdica na Euro NCAP testu za Opel Astru

Pet zvezdica na Euro NCAP testu za Opel Astru

Pet zvezdica na Euro NCAP testu potvrđuju uspeh bezbednosnog koncepta nove Opel Astre

  • Najviše ocene: Sveukupni bezbednosni koncept nove zvezde iz C segmenta prosto impresionira
  • Premijerno: Astra je prvi velikoserijski model iz C segmenta sa mono kamerom

NCAP Opel Astra
NCAP Opel Astra

Riselshajm. Euro NCAP je potvrdio integritet sveukupnog bezbednosnog koncepta nove Opel Astre. Na najnovijem testiranju, čiji su rezultati objavljeni danas, Euro NCAP je nagradio novu Astru sa maksimalnih pet zvezdica. Potpuno novi Opelov hečbek sa petoro vrata ostvario je visoke ocene u svakoj kategoriji ispitivanja – zaštiti odraslih putnika, zaštiti dece, zaštiti pešaka i bezbednosnoj asistenciji.

 

Opelov cilj, kada je u pitanju bezbednost putnika u putničkim automobilima i lakim komercijalnim vohzilima, je optimizacija zaštite u realnom saobraćaju i u slučaju sudara. Nova Astra nije izuzetak, a osnovu pruža integrisani koncept pasivnih i aktivnih bezbednosnih sistema.

 

Stabilni putnički odeljak je dizajniran u cilju osiguravanja što minimalnijih deformacija i u isto vreme pružanja što je moguće više prostora za preživljavanje prilikom sudara. Da bi se adekvatno apsorbovala energija prilikom sudara, prednji deo, bokovi i zadnji deo putničkog odeljka su okruženi deformabilnim zonama, koje obezbeđuju kontrolisano oštećivanje.

 

Unutar kabinskog prostora, novu Astru karakteriše trodelni pristup sistemu vazdušnih jastuka, koji se sastoji od prednjeg i bočnog vazdušnog jastuka za zaštitu grudi i karlice vozača i suvozača, uz zavesaste vazdušne jastuke pune dužine za putnike napred i pozadi. U kombinaciji sa naprednim predzatezačima zaštitnih pojaseva sa graničnicima opterećenja smeštenim na karoseriji vozila, predzatezačima u pojasu krila zakačenim za sedišta i integrisanim panelima na sedalnom delu sedišta koji sprečavaju klizanje tela ispod pojasa, nova Astra obezbeđuje maksimalnu zaštitu za putnike i redukuje verovatnoću povređivanja.

 

Visoke standarde koje prati nova Astra kada je reč o zaštiti odraslih putnika, dece i pešaka, prate i aktivni bezbednosni i sistemi asistencije, koji su pravo remek delo tehnologije.

 

Sistemi upozorenja izlaska iz vozne trake i održavanja vozila u željenoj voznoj traci, ne samo što upozoravaju vozača, već i blagom asistencijom koriguju upravljanje ukoliko Astra odluta van svoje trake. Prednji sudari mogu biti izbegnuti ili ublaženi zahvaljujući automatskom kočenju u slučaju nužde, integrisanoj asistenciji pri kočenju, upozoravanju čeonog sudara i indikaciji o rastojanju u odnosu na vozilo ispred. Sistem upozorenja je optimizovan nizom svetlećih, crvenih LED dioda, koje se projektuju na vetrobran u vozačevom vidnom polju ukoliko je rastojanje u odnosu na vozilo ispred suviše malo a sudar neizbežan. Potrebni podaci za ove sisteme prikuplja Astrina mono kamera, instalirana na gornjem delu vetrobrana. Nova Astra je prvi velikoserijski automobil iz C segmenta sa mono kamerom, a u isto vreme je i prvi Opel koji rad sistema asistencije pri kočenju bazira na podacima koje dobija iz te kamere.

 

Sisteme aktivne bezbednosti i vozačke asistencije u novoj Astri zaokružuje tehnologija upozorenja prisustva vozila u „mrtvom uglu“ (koja koristi ultrasonične senzore sistema asistencije prilikom parkiranja u cilju upozorenja u vezi sa skrivenim opasnostima prilikom promene vozne trake, preticanja ili skretanja) i IntelliLux LED® matrično osvetljenje. Ova napredna tehnologija automatski prilagođava svetlosni snop u odnosu na trenutne uslove u saobraćaju i u svakom momentu nudi najbolje moguće osvetljenje.

 

Pored pet zvezdica za bezbednost vozača, putnika i ostalih učesnika u saobraćaju, nova Astra takođe nudi „pet zvezdica“ za zaštitu vozačevog novčanika i vozačke dozvole. Sistem detekcije saobraćajnih znakova u kontinuitetu prati podatke koje obezbeđuje mono kamera i upoređuje ih sa informacijama iz integrisane navigacije iz Navi 900 IntelliLink info-zabavnog sistema. Ograničenja brzine se u tom slučaju pokazuju na vozačevom displeju u klasteru instrumentacije, redukujući na taj način verovatnoću kažnjavanja zbog prebrze vožnje.

 

Opel Srbija PR