OPCS

Opel – doživotna garancija

Doživotna garancija za Opelove automobile!

U želji što bržeg finansijskog oporavka i izlaska iz krize, Opel se odlučio za novu poslovnu strategiju. „Doživotna garancija“ je ono što bi trebalo da privuče ljubitelje sigurne, udobne i ekonomične vožnje. Garancija obuhvate gotovo sve: motor, elektroniku i mnoge druge komponente. U Nemačkoj, do sada, nijedan proizvođač automobila nije ponudio takvu uslugu.

Opel – doživotna garancija

Kao što i sam naziv kaže, garancija ja vremenski neograničena, ali neki uslovi ipak postoje. Ona obuhvata mnoge troškove – od onih koji nastaju za održavanje automobila, do troškova usled kvara. Doduše, sve do 160.000 pređenih kilometara. Opel svojom ponudom nije obuhvatio i pokrivanje troškova za zamenu pojedinih delova, kao što su elementi kočionog sistema ili na primer svećice.

Opel je prilično detaljno osmislio strategiju koja će, samo u Nemačkoj, sigurno privući potrošače koji su teško pogođeni najgorom ekonomskom krizom do sada. Ali bi oni morali detaljno da se informišu o uslovima, pravima i obavezama koji proističu iz onog što se zove „doživotna garancija“.

Upućeni tvrde da je ponuda dobra, uprkos činjenici da garancijom nije obuhvaćeno baš sve. Neverovatna je prednost ako kupite auto, koji ionako važi za veoma pouzdan, a da pri tome znate da ćete tokom prvih 50.000 kilometara, u slučaju kvara, bez ijednog centa moći da računate na popravku u većini slučajeva. Tek nakon navedene kilometraže, kućni budžet biva sve opterećeniji. Ali opet ne onako, kao što je to trenutno slučaj. Većina će, i pored navedenih pogodnosti, sigurno postaviti pitanje: šta se dešava kada kupite polovan auto koji ima doživotnu garanciju? Odgovor na to pitanje glasi: garancija se može preuzeti, ali ne besplatno. Drugo, ako se uzme u obzir da jedan Nemac u proseku pređe oko 15.000 kilometara godišnje, već posle treće godine polovan automobil prelazi granicu od 50.000 – što podrazumeva i ozbiljnije troškove. Zanimljiv je i podatak da Nemci auto najčešće prodaju nakon četvrte godine. Eksperti podsećaju da su proizvođači automobila u Nemačkoj ionako zakonom obavezni da ponude dvogodišnju garanciju.

Šef Opela Nik Rajli promenu poslovne strategije nazvao je istorijskom i rekao „da su odbrojani dani plaćanju skupih popravki“. S druge strane, Opel nije imao drugi izbor. Njegova budućnost je dovedena u pitanje. Već nekoliko meseci rukovodstvo Dženeral motorsa šalje takav signal.  Poverenje potrošača je od presudnog značaja za opstanak Opela. Svakako je reč o marketinškom potezu, jer, uskoro će se na tržištu pojaviti novi modeli. Da li će doživotna garancija privući potrošače, ostaje da se vidi. 

Share

3 thoughts on “Opel – doživotna garancija

  1. A da nije ovo fora kao i sa kompjuterskim delovi i lifetime warranty sto su mnogi protumacili kao DOZIVOTNO a u stvari se odnosi na period dok fabrika proizvodi TAJ proizvod. To se koristi u garanciji na flash memorije.

  2. S obzirom da je garancija lokalnog karaktera, ovde je ovakav text postavljen samo informativno, tek toliko da bi se znalo u kom pravcu ide garanciona politika Opel-a.
    No, smatramo da će i u doglednoj budućnosti takav potez zaživeti u na širem području, prvo u svim delovima EU, pa zatim i kod nas.

  3. pa sve bi to bilo ok kada bi ste vi kao prenosioc podatka objavili detaljan podatak o uslovima life time warrenty. jer radeci za americke kompanije naucio sam da se najcesce iza velikog naziva najcesce skrivaju potemkinova sela koja za kupca zanace tragediju u svakom smislu. pa vas najljubaznije olim ukoliko imate nesto detaljnije objasnjenje o tome da nam to bojavite kako bi se upoznali sa cinjenicama. vlasnik sam opel insignie srdacan pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *