3. октобра 2023.

Opel club Serbia – OPCS

Klub ljubitelja Opel automobila

Home » „Opel Racing Stars“ na „Oldtimer Grand Prixu“

„Opel Racing Stars“ na „Oldtimer Grand Prixu“

Legendarna ekipa: „Opel Racing Stars“ na „Oldtimer Grand Prixu“

  • Pre 40 godina: Opel Ascona A i Valter Rorl (Walter Röhrl) dobili su prvu rundu Svetskog reli šampionata
  • U rasponu od 50 godina: Reli asovi od Opel Kadetta A do Opel Adama R2
  • Baš kao pre 100 godina: Opelovi „Grand Prix“ automobili još uvek u vrhunskoj formi

 

Opel trkaci

Riselshajm.  Opelovo automobilističko nasleđe je oživelo na 43. „AvD (Automobilclub von Deutschland) Oldtimer Grand Prixu“ (od 7. do 9. avgusta) na Nirburgringu. Riselshajmski proizvođač je predstavio svoje reli modele koji su se takmičili u rasponu od 50 godina, uz „Grand Prix“ trkače od pre Drugog svetskog rata, kao i istorijske i aktuelne trkačke modele iz turističke klase. Tokom trkačkog vikenda na legendarnoj Ajfel stazi, Kadett A, Ascona A, Kadett C GT/E i Kadett E GSi, pridružili su se novom GTC OPC trkaču iz VLN dugoprugaškog šampionata na Nirburgringu u demonstracionoj vožnji. Opel Rekord C s dvoje vrata, model sa 150 ks iz Grupe 5 turističkih automobila iz 1968., sa nezaboravnim nadimkom „Crna udovica“, takođe je učestvovala u šouu. Kada ovi omiljeni modeli među ljubiteljima Opela nisu bili u pogonu na stazi, fanovisu mogli da im iskažu divljenje izbliza, u sklopu izložbe u Opelovom „padoku“. Takođe, na ovoj manifestaciji našao se i novokrunisani FIA ERC Junior pobednik – ADAM R2 reli šampiona Emila Bergkvista.

 

Sjajna reli era: Konzistentnost u amaterskoj konkurenciji, uspeh na vrhunskom nivou

Sjajna Opelova reli istorija je počela već sa Kadettom A. Početkom šezdesetih godina, najpre su privatni vozači bili ti koji su prvobitno prepoznali sportski potencijal Kadetta A sa 40 ks, te se takmičili na relijima i trkama izdržljivosti. Drugo izdanje Kadetta je učvrstilo snažne Opelove pozicije u amaterskoj konkurenciji, u isto vreme lansiravši marku na veliku automobilističku pozornicu. Opel Kadett B Rallye Coupé poznatog švedskog vozača Andersa Kulenga (Anders Kulläng), takođe se nalazi na štandu na 'Ringu, a on upravo pripada navedenoj eri. Njegov naslednik u reliju je bio Kadett C GT/E. Valter Rorl (Walter Röhrl) sa navigatorom Johenom Bergerom (Jochen berger), učestvovao je u WRC šampionatu 1976., vozeći  žuto-crni Kadett. Nakon njega, 1986. je nastupio Kadett E sa prednjim pogonom, koji se takmičio u Grupi A, sa specifikacijama modela koji su veoma bliski serijskim. Zatim su Sep Hajder (Sepp Haider) i Ferdi Hinterlajtner (Ferdi Hinterleitner) osvojili Nemački reli šampionat Kadettom GSi sa 220 ks, koji je takođe član kolekcije Opelovih klasika.

Ascona A, pozicionirana iznad kompaktne klase, takođe je obeležila jedno vreme: Valter Rorl i Johen Berger su bili evropski šampioni 1974., a 1975. su u Asconi A osvojili i Akropolis reli, podarivši Opelu prvu pobedu u novoformiranom WRC šampionatu. Originalna, pobednička Ascona A Valtera Rorla, takođe učestvuje na „Oldtimer GP-u“, i jedna je od zvezda na Opelovom štandu. Danas, 40 godina kasnije, nakon pobede na Akropolisu, ADAM R2 nastavlja sa tradicijom osvajanja evropskih šampionata na asfaltu i makadamu, dok GTC „leti“ legendarnom Nirburgring Nordšlajfe stazom u OPC kupu.

Zeleno cudoviste

Duga istorija trkanja na kružnim stazama: Opel na stazi od 1903.

Tri trkačka automobila su kreirala most između današnjeg GTC OPC modela i početaka automobilizma u Riselshajmu. Opel Motorwagen 9/10 PS „System Darracq“, kojeg je rekonstruisao Opel Classic, na stazu je stupio već 1903. sa Fricom Opelom (Fritz Opel) za volanom, pobedivši u „Laka klasa II“ kategoriji (za vozila do 10 ks), na događaju koji je održan na Niderad konjičkoj trkačkoj stazi u Frankfurtu, u Nemačkoj. Originalni Opelov „Grand Prix“ automobil je stigao 1913. Ovaj prethodnik današnjih bolida Formule 1 je bio remek delo svog vremena, sa 4,0 litarskim četvorocilindarskim motorom sa 16 ventila (u obrnutom V rasporedu cilindara) i bregastom osovinom iznad glave motora sa vertikalnim pogonskim vratilom. Zeleni Opelov trkački automobil iz 1914., sa motorom radne zapremine od 12,3 litre i 260 ks, označio jevrhunac razvoja „Grand Prix“ automobila u Riselshajmu.

Tekst i foto: Opel Srbija PR